Több milliót spórolhat, ha mostantól vizet iszik

2017.11.13. 14:27

A University of Illinois tanulmánya szerint sokat spórolhat egészségügyi költségeken az, aki gyermekkorától kezdve mellőzi a cukros italokat, és inkább vizet iszik. A víz népszerűsítése az amerikai iskolákban több mint 500 000 gyermeknek segítene abban, hogy ne alakuljon ki a túlsúlyhoz köthető egészségügyi károsodás.

Régóta halljuk, hogy mennyire károsak a cukrozott üdítők, azonban eddig elmaradtak a megfelelő lépések, amelyekkel rá lehetne venni az iskolásokat, hogy az üdítő helyett inkább vizet igyanak. Sokszor könnyebb hozzájutni a cukrozott italokhoz, mint a rendes vízhez.

illusztrációForrás: shutterstock.com

A University of Illinois tanulmánya 1200 általános iskolás diákot vizsgált New York államban 2009 és 2013 között. Az iskolai ebédlőbe víztartályokat helyeztek el, amiből a gyerekek bármikor ihattak. Ennek köszönhetően a diákok háromszor több vizet ittak mint korábban, valamint jelentősen csökkent körükben a túlsúly kockázata, alig egy év alatt.

A kutatók azzal magyarázták a jelenséget, hogy ha a víz könnyen hozzáférhető a diákoknak, akkor kisebb az esélye annak, hogy üdítőitalt fogyasszanak. Jill Turley, táplálkozási tanácsadó szerint elsősorban a cukros italok miatt nő rohamosan az elhízott fiatalok száma az Egyesült Államokban.

A megfelelő mennyíségű víz fogyasztása segít abban is, hogy a gyerekek jobban tudjanak koncentrálni és motiváltabbak legyenek a nap folyamán, valamint ha étkezés közben isznak vizet, akkor gyorsabban alakul ki a teltségérzet, ezért kevesebbet fognak enni.

illusztrációForrás: Thinkstock

Ha a vízivás előnyeit megfelelően népszerűsítenék például a túlsúly megelőzése érdekében, akkor később nagymértékben csökkennének a kialakuló betegségek és a velük járó orvosi számlák.

A kutatás szerint nagyjából 13 milliárd dollárral lehetne csökkenteni a túlsúly okozta károkat.

A tanulmány egyébként azt szerette volna kideríteni, hogy milyen társadalmi előnyei lehetnek annak, ha a gyerekek elhagyják a cukros üdítőitalokat, és helyettük tiszta vizet isznak.

A kutatások alapján kiderült, hogy a New York állam iskoláiban tesztelt rendszer diákonként mindössze 8 dollárba kerülne (óvodától a gimnázium elvégzéséig), de átlagosan 174 dollárt spórolnának vele fejenként, hiszen később jóval kevesebbet kellene majd költeniük egészségükre. 

illusztrációForrás: Thinkstock

A tanulmányból az is kiderült, hogy a túlsúlyos emberek éves szinten 350 dollárral költenek többet egészségügyi kezelésre, mint a normál súlyúak és ez a szám eléri az 1500 dollárt, ha valaki már az elhízott kategóriába tartozik.

Moneyish szakértőket kérdezett arról, hogyan lehetne elérni azt, hogy a gyerekek inkább az egészségüknek hasznosabb italt válasszák. Keri Glassman dietetikus szerint kezdésként szűkíteni kellene annak lehetőségét, hogy a gyermekek hozzáférjenek a cukros italokhoz. Így az iskolások egy idő után megszoknák, hogy ne az üdítőt kívánják, ha szomjasak, hanem a vizet.