Óriási bajban az amerikai háztartások

2017.11.13. 12:34

Az USA lakosságának jelentős része megtakarítás nélkül éli mindennapjait. Ez óriási baj lehet egy nem várt költség esetén, ráadásul a gazdagok és szegények közötti szakadék is nagy.

Az Egyesült Államok háztartásainak jelentős része napról-napra él. Ennek oka, hogy az amerikaiak többsége nem tud megtakarítani.

A MarketWatch szerint minden ötödik háztartásnak egyáltalán nincs, sőt egyenesen mínuszban van a vagyona.

Az Instiute for Policy Studies tanulmánya szerint a helyzet még rosszabb az afroamerikaiak és a latinók körében,

az ő esetükben ez az arány 30, illetve 27 százalék.

A jelenség mögött két fontos tényező húzódik meg. Egyfelől soha nem látott összegű hitelkártya-tartozást halmoztak fel az amerikaiak, másfelől kialakulóba van egy diákhitel-buborék is.

IllusztrációForrás: PhotoAlto/Ale Ventura / Altopress/Ale Ventura

A lap júniusban jelentette, hogy az Egyesült Államok lakosságának hitelkártyáin lévő adóssága összesen 1021 milliárd dollár, ami a valaha volt legmagasabb érték. A nyári adat a válság előtti, 2008 áprilisi rekordot nyomta le.

Még ennél is nagyobb baj a diákhitel, összesen 1400 milliárd dollárnyi diákhitelen nyomasztja az USA lakosait.

Bár a gazdasági világválság sok amerikait tudatosabb pénzügyi gondolkodásra ösztönzött, azonban ez korántsem mindenkire igaz.

Az emberek 20 százaléka több pénzzel tartozik, mint amennyinek birtokában van. A megtakarítások hiánya azért óriási probléma, mert egy előre nem látott, váratlan esemény esetén (munkanélküliség, betegség, baleset vagy csak egy lerobbant autó) már komoly finanszírozási problémáik akadhatnak.

IllusztrációForrás: AFP/Imaginechina/Xie zhengy

Egy másik kutatás arra mutatott rá, hogy 1963 és 2016 között szinte folyamatosan nyílt az olló a gazdagok, a középosztály és a szegények között.

A középosztály a vizsgált időszakban megduplázta a vagyonát, míg a felső 10 százalék megötszörözte azt. Ezzel ellentétben a legszegényebb réteg a nullszaldós vagyonról még tovább rontott a helyzetén,

és fejenként, átlagosan 1000 dolláros tartozást halmozott fel.

Ahogy korábban az Origo is megírta, a szakadék akkora az Egyesült Államokban, hogy az ország három leggazdagabb emberének, azaz Jeff Bezosnak, Bill Gatesnek és Warren Buffettnek akkora a vagyona, mint az USA szegényebbik felének összesen.

Ez 248,5 milliárd dollárt jelent.

Más szóval a legszegényebb 160 millió amerikainak van ugyanannyi pénze, mint az első háromnak.