Nagyon bejött a bankkártya terminál program

bankkártya kártyaolvasó kártyaleolvasó mastercard pay pass
Budapest, 2009. szeptember 24. Egy budapesti vendéglátó egységben sajtótájékoztatón mutatták be a technológiát. Az OTP Bank a MasterCarddal együttműködésben elsőként alkalmazza Magyarországon a PayPass érintésnélküli bankkártyás rendszert. Az innovatív kártyatechnológiát a MasterCard 2002-ben vezette be, amely gyors és biztonságos alternatívát nyújt a kisösszegű készpénzes vásárlások helyettesítésére. MTI Fotó: Földi Imre
Vágólapra másolva!
Elfogyott a keret arra a program, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium hirdetett meg. A program célja, hogy minél több helyen lehessen bankkártyával fizetni, a program második lépcsőjében 30 ezer új terminált támogattak.
Vágólapra másolva!

A bankkártya-elfogadóhelyek számának bővítése érdekében indított kormányzati program

teljes támogatási keretét lejegyezték a szolgáltatók,

ezért a Nemzetgazdasági Minisztérium a programot felfüggesztette.

A program révén több mint 60 ezer új terminálon lehet majd kártyával fizetni.

A közlemény szerint a kormány kiemelt célja a készpénzállomány csökkentése, a modern készpénzmentes fizetési megoldások ösztönzése.

A hazai fizetési rendszer korszerűsítési stratégiájának alapja a bankkártya-elfogadóhálózat bővítése. Ez az egyik leglényegesebb előfeltétele minden további, a lakosság pénzügyi tudatosságának erősítését, illetve a gazdaság digitalizációjának elősegítését szolgáló lépésnek.

Illusztráció Forrás: MTI/Földi Imre

A tavaly indult program első lépcsőjében telepíteni vállalt mintegy 30 ezer terminál több mint felét helyezték már forgalomba.

Hónapról-hónapra dinamikusan nő a kihelyezett kártyaolvasók száma.

A program második lépcsőjében újabb 30 ezer terminál telepítését támogatja a kormány,

eszközönként 80 000 forinttal.

A szolgáltatók a második ütemben is az ingyenes telepítés mellett legfeljebb 1 százalékos forgalomarányos díjat számíthatnak fel, vagyis jelentősen csökkent a korábban jellemző 3-5 százalékos díj, illetve a több jogcímen kiszámlázott tételek helyébe egy fizetési kötelezettség lépett.

Ennek hatására a kisebb vállalkozások, kereskedelmi egységek is

méltányos költségszinten tudják a bankkártyákat elfogadni fizetőeszközként,

amelynek forgalombővítő hatása lehet. Ez különösen fontos lehet akkor, amikor az érintőkártyák gyors elterjedésével és korszerű mobil fizetési applikációk megjelenésével egyre több fogyasztó kíván POS-terminálon keresztül fizetni.