Baj, hogy kínos az építőiparban dolgozni

épitkezés építőipar lakásépítés
dav
Vágólapra másolva!
A fiatalok nem is ismerik az építő szakmákat, sok alapvetőnek tűnő szakma létezéséről egyáltalán nem is tudnak. A kőművest, festőt még ismerik, és tudják is, hogy mit csinál, de bármennyire hihetetlen, a többség tudása itt meg is áll. A probléma jobb megismerése és megértése érdekében további felméréseket tervezünk, mert úgy tűnik, hogy hiába az egyes mesterségek népszerűsítése, ha nem tudják mit is takar valójában – mondta Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője.
Vágólapra másolva!

A Mapei Kft. október és november folyamán három általános iskolában mintegy kétszáz továbbtanulás előtt álló diák számára tartott előadást, melyben bemutatták az építő szakmákat és perspektíváját. A vállalat tapasztalatai és felmérései szerint a fokozódó szakemberhiány egyik fő oka, hogy egyre kevesebb fiatal választja az építő szakmákat, s ha ez így folytatódik, az katasztrofális következményekkel jár. Az előadássorozat eddigi három állomásából volt olyan általános iskola, ahol egyetlen diák sem megy szakképző iskolába.

A vállalat készített egy felmérést 2017 májusában, ahol százötven 12-13 éves fiatalt kérdezett meg arról, hogy milyen jövőt képzelnek el maguknak. Szinte senkinek az elképzelései között nem szerepelt az építőipar.

Ugyanakkor a válaszadó fiatalok 44 százaléka aggódik a bizonytalan jövő miatt, hogy nem keres elég pénzt, nem lesz munkája, vagy nem fogja szeretni.

Nem túl szexi iparág Forrás: Origo

Ma az építőipari szakmák versenyképes béreket, biztos megélhetést és gyors karrier lehetőséget kínálnak. A legnagyobb hiány éppen a jó képességű, vállalkozó szellemű szakemberekből van, akik egy mikrovállalkozást irányítva akár egy kész ház megépítésére is képesek. Márpedig ilyen szintre nagyon hamar el lehet jutnia egy fiatal szakembernek.

Markovich szerint, ahhoz, hogy a helyzet megváltozzon, társadalmi összefogásra van szükség. Hiszen az, hogy mára a nem fehér galléros szakmák „cikivé" váltak, a társadalom felelőssége is. Ha nem ismerik el például az építő munkákat, ha a benne dolgozók nem kapnak megbecsülést, akkor a fiatalok nem fogják választani.