Fintech homokozót hozna létre az MNB

2017.11.17. 12:18

Mind a kínálati, mind a keresleti oldal támogatja a fintech cégek előretörését, ráadásul a bankoknak is jól jön, ha csökkentheti a költségeiket egy-egy újításnak köszönhetően. Szombati Anikó, az MNB igazgatója a Portfolió konferenciáján azt mondta, akár komoly bummot is hozhatnak ezek a cégek a piacon.

A hazai fintech szektor a kockázati tőkebefektetések alapján nem kifejezetten erős, de a piaci szereplőkkel beszélve az MNB úgy látja, hogy nincs elég fintech cég, amely megnőhetne, miközben a befektetői kedv erős lenne. Vagyis a kereslet nagy, ami igazán megágyazhat egy komoly felfutásnak.

Sok ügyfél kipróbálna fintech szolgáltatásokat: a legnagyobb kínálat a mobilfizetési, számlainformációs és fizetéskezdeményezési szolgáltatást nyújtók oldalán jelentkezik, itt kategóriánként több mint 20 különböző cég szolgáltatna a tervei szerint. Ehhez azonban jól jönne egy környezet, ahol ki is lehet próbálni a szolgáltatásokat.

Pénzügyekhez ne kelljen papírForrás: Getty Images/Geber86/Geber86

Ez az úgynevezett regulatory sandbox, vagyis egy elszigetelt "szabályozói homokozó", ahol a fintechek szabályozói kontroll mellett tesztelhetnek igazi ügyfeleken újszerű szolgáltatásokat.

A piac majd felének százalékának lenne olyan ötlete, amit regaulatory sandboxban tesztelne, és 12 százalék körüli azoknak az aránya, akinek még nincs konkrét ötlete, de tervezne olyan terméket, amivel részt venne a regulatory sandboxban. Szombati szerint a regulatory sanbox elindításához az NGM-mel is együtt kell működni, így legkorábban jövő év második felében reális a keretrendszer kialakítása.