Újfajta üzemanyag hajtja London emeletes buszait

2017.11.20. 14:26

Elkészült kávézaccból előállított bioüzemanyagával a londoni startup, a Bio-bean. Ahogy az Origóhoz tartozó Üzletrész is megírta, a vállalkozás szabadalmaztatott eljárást dolgoz ki arra, hogy a kávézaccból jó minőségű bioüzemanyagot gyártsanak. A cég most elkészült a gyártási folyamat tökéletesítésével, ami azt jelenti, a brit főváros ikonikus buszait hamarosan a kávézacc hasznosításával előállított üzemanyag hajthatja.

A Shell-el társult az eljárást kidolgozó vállalat, melynek közreműködésével évente 6000 liter is gyártható lesz az újszerű üzemanyagból. A kávézaccból nyert bioüzemanyagot egyenesen London jól ismert emeletes buszaiba szánják, de a préselési eljárás után fennmaradó pellet is hasznosul majd a háztartásokban.

Beköszönthet a kávézaccal hajtott buszok koraForrás: Thinkstock

Startup, erős háttérrel

Bár a londoni Bio-bean első pillantásra csak egy startup volt a sok közül, melyek a környezetvédelem és az újszerű energetikai megoldások területén működnek, a 2013-as alapítású cég mögött a brit kormány, magánbefektetők és a Shell is ott állt. Úgy tűnik, a bizalom gyümölcse most beérett, mert hamarosan megkezdődhez a kávézacc hasznosítása bioüzemanyaggá.
A kávézaccnak és a kávéüledéknek nagyjából a súlyának 20 százalékával megegyező olajtartalma van. Adott tehát a lehetőség, hogy abból bioüzemanyagot készítsünk" – mondja Arthur Kay, a vállalkozás ügyvezetője.

A cég végzett az eljárási folyamat kidolgozásával. A cukornádból vagy kukoricából előállított etanol már egy ideje bevett és ismert termék a motorok számára, különösen az Egyesült Államok és Dél-Amerika egyes területein. De az első olyan alkalom, hogy addig teljesen haszontalannak tartott hulladékból, mint a kávézacc, készüljön

olyan üzemanyag, mely gazdaságossága mellett környezetbarát is.

A strartup-nál máris optimisták, és a brit terjeszkedésen túl, a kontinentális Európában és az Egyesült Államokban is szeretnék megvetni a lábukat. A technológia fényében nem meglepő, hogy olyan célpontokat keresnek, ahol rendszeresen és sok kávé fogy.

Jelentős előrelépés lehet a környezet- és egészségvédelemben az, ha a londoni buszok legalább részben átállnának az új bioüzemanyagraForrás: Getty Images/Vetta/narvikk/Narvikk

Még a maradék maradéka is hasznosul

A vállalkozás máris együttműködésre lépett az Egyesült Királyság területén működő legnagyobb kávézóláncokkal, úgymint a Costa Cofee és a Caffe Nero, hogy azoktól begyűjthesse a kávéhulladékot. Jelenleg több száz egységet érint a kávézók és a bioüzemanyagra szakosodott cég szövetsége. A briteknél évente nagyjából 500 ezer tonna kávéhulladék keletkezik. Ha az utánpótlás folyamatos, a vállalkozás a Cambridgeshire-ben működő gyárából folyamatosan szállíthatja a bioüzemanyagot a londoni buszok központi üzemanyagtárolójába.

Ha pedig ez sem lenne elég, a kifacsart kávémaradék tovább hasznosul. Pellet és biomassza készül abból, melyeket a háztartások például kályhákban tudnak hasznosítani. A várakozások szerint évente 50 ezer tonna otthoni fűtőanyag állítható elő a kávézaccból.

KAPCSOLÓDÓ CIKK: