Valós ügyféligény az arannyal fizetés lehetősége

2017.11.22. 11:58

A digitalizáció utolérte az aranyrudakat is. A Glint nevű fintech cégnek köszönhetően, mostantól aranyban is lehet vásárolni ezt-azt, például egy jó feketét a sarki kávézóban vagy épp autót a közeli autószalonban. A cég nevét viselő alkalmazás mögött azonban nem öncélúság, hanem – a fejlesztők állítása szerint – nagyon is valóságos ügyféligény áll.

A gazdasági válságot követő évek sokakat arra a felismerésre juttattak, hogy a hagyományos banki szolgáltatások és befektetések nem a legbiztonságosabbak a pénzük számára – állítja Jason Cozens, annak a vállalatnak a vezetője, mely bemutatta az arannyal fizetés digitális applikációját. A vállalat azt állítja, nagy igény mutatkozik a megoldásra, mely elsőként Európában debütál a héten.

Egy kevés, Svájcban tárolt arany és egy mobilapplikáció segítségével már vásárolhat is azzalForrás: AFP/Joe Klamar

Aranyrúd Svájcban, Mastercard, Glint

A Glint alkalmazásán kívül mindössze két dologra van szükség ahhoz, hogy a vásárló arannyal fizethesse ki a megvásárolt javak ellenértékét. Egy bankkártyára és némi fizikai aranyállományra. Ha ezek a kellékek megvannak, akkor megtörténhet az, amelyre csak a régi korokban volt tömeges példa: arannyal fizetünk vásárlásainkért. Igaz, csak digitálisan, miközben aranykészleteinket egy svájci trezorban őrizgetik.

A most bemutatott alkalmazás lényegében nem más, mint egy elektronikus fizetési applikáció, ilyenből már számtalan készült. Különlegességét többek között az adja, hogy

lehetőséget kínál arra, hogy a felhasználó először fizikailag létező nemesfémet vásároljon, amelyet aztán befektetésként kezelhet, vagy kiadásainak fedezésére is használhat.

A cégnél elmondták, amint az aranyvásárlást és a kapcsolódó árfolyamokat összerendelik az ügyfél bankkártyájával, nincs akadálya annak, hogy a fedezetet hagyományos vásárlásoknál használják. A rendszer e tranzakciók során mind a hagyományos, mind az arany árfolyamát felkínálja az ügyfél számára, lehetővé téve a választást azok között.

8 ezer milliárdos piac

Az applikáció bevezetését komoly piackutatás előzte meg. Cozens szerint ők maguk is meglepődtek azon, hány ember szeretné megtakarítását aranyban tartani, vagy épp arannyal fizetni.

Az applikációt össze kell kötni a bankkártyával, és ha a felhasználónak van aranya Svájcban, már költekezhet is belőleForrás: BSIP/AMELIE-BENOIST / BSIP/Amelie-Benoist

A Glint szerint fejlesztésük elsősorban a tehetős, illetve gazdag embereknek készült, azoknak, akik a hagyományos bankrendszeri szolgáltatásokon kívül szeretnék biztonságosan elhelyezni pénzüket. Ám az előzetes felmérések azt jelezték, a pénzügyi szektor egész részéről lenne érdeklődés az arannyal dolgozó szolgáltatásra. Ezt az a tény is mutatja, hogy a fintech vállalkozás mögött olyan befektetők is állnak, mint a Goldman Sachs ázsiai régiós igazgatója.

A cégnél azt várják, hogy különösen Indiában és Németországban fogadják majd nagy érdeklődéssel az applikációt és a mögötte megjelenő koncepciót. Arra számítanak, hogy

elsősorban a pénzügyi krízisben felnövekvő fiatal generáció tagjainak figyelmét ragadja meg az, hogy ilyen módon biztonságos megtakarításaik lehetnek.

Az arany piacát globálisan 8 ezer milliárd dollárosra becsülik. Ha az alkalmazás európai bemutatkozása jól sikerül, a következő évben Ázsiában és az Egyesült Államokban is elérhető teszik azt a fejlesztők. Az arany az elmúlt években is értékállónak bizonyult, csak idén 12 százalékot emelkedett az értéke. Jelenleg 1 uncia arany nagyjából 1300 dollárba (kb. 340 ezer forint) kerül.