Dél-Hollandia lett idén Európa legvonzóbb logisztikai helyszíne, a legnépszerűbbek között szerepel Düsseldorf és a Rajna-Ruhr-vidék is, térségünkben pedig Közép-Lengyelország és Łódź lett a legjobb teljesítményt nyújtó logisztikai piac - derül ki a Prologis kutatóintézet friss felméréséből. A logisztikai központok versenyében ma mát nem az összköltség, hanem a munkaerőhöz való hozzáférés és a gazdasági hálózatok sűrűsége a legfontosabb kritérium.

A Prologis Research az európai logisztikai vállalatok körében végzett felmérést arról, hogy pontosan mi befolyásolja a logisztikával foglalkozó ügyfeleket, miért esik a választásuk bizonyos helyszínekre.

A felmérés a kiskereskedelemtől kezdve az autóiparon át az elektronikai szektorig bezárólag 280 válaszadó véleményét összegezte. Eszerint „Európa 100 Legvonzóbb Logisztikai Helyszíne" díjainak nyertesei között a hollandiai Venlo lett az első, míg Düsseldorf és a Rajna-Ruhr-vidék érte el a legnagyobb mértékű javulást a tíz legkeresettebb helyszín közül, és Közép-Lengyelország és Łódź számít a legjobb teljesítményt nyújtó piacnak a régiónkban.

A hollandiai Venlo lett az abszolút első.Forrás: Shutterstock

A helyszín kiválasztásakor a logisztikai vállalatok

legfontosabb szempontja a nemzetközi kereskedelemhez, a gazdasági hálózatokhoz és a rendelkezésre álló munkaerőhöz való hozzáférés, derül ki a felmérésből. Ezek határozzák meg a siker mértékét, mivel az ellátási láncokra egyre inkább a versenyelőny forrásaként tekintenek.

Erre a legjobb példák a Benelux-államok, valamint Nyugat-Németország nagyvárosai és logisztikai folyosói. A magas fogyasztói sűrűség és a fejlett közlekedési hálózatok miatt nem meglepő, hogy az észak-európai helyszínek kiváló pontszámot értek el a közelség és az infrastruktúra tekintetében. Fontos megemlíteni, hogy Németország mindegyik kritérium szerint az egyik legkedveltebb helyszínnek számít.A szabályozási rendszerek szempontjából a holland, a belga és a német központok szerepeltek különösen jól, például a már említett Venlo és az Amszterdam-Schiphol, illetve az Antwerpen-Brüsszel folyosó, emellett Hamburg, Stuttgart és a Közép-és Kelet-Brabant-térség.

A legvonzóbb európai logisztikai helyszínek hőtérképe.Forrás: Prologis Research

A nagyvárosok is jól teljesítenek a fogyasztók közelsége és a hatékony ellátási lánc támogatása miatt, az idei felmérésben London, Párizs, Milánó és Berlin mind jó helyezést ért el. Érdekességképpen, Párizs logisztikai eredménye javult a két évvel ezelőtti tanulmány óta a legnagyobb mértékben, idén már első helyen végzett a piac nagysága, a logisztikai fejlettség és a munkaerőforrás méretének köszönhetően.

Lodz városa is kiválóan szerepelt a logisztikai központok versenyében.Forrás: Shutterstock

A nyugat-európai piacok, például Dél-Hollandia és a Rajna-Ruhr-vidék jelentős munkaerőforrással bírnak, és jó eredménnyel szerepelnek a munkaerő elérhetősége alapján történő helyszínválasztásnál.
A rugalmas és szakképzett munkaerő elérhetősége a működési hatékonyság egyik alappillére, amely ma már fontosabb szempontnak bizonyul, mint a logisztikai központ fenntartásának összköltsége, áll az elemzésben.