Kemény éve lesz jövőre a dollárnak

2017.11.23. 14:03

Kiábrándító teljesítményt nyújthat jövőre az amerikai deviza az euró ellenében. Ráadásul még úgy is gyenge éve lehet a zöldhasúnak, hogy az amerikai jegybank tovább folytatja majd a szigorítási ciklusát – vélik a UBS elemzői.

Noha az amerikai kamatemelés várhatóan folytatódni fog a jövő évben, ez valószínűleg mégsem ad elegendő lendületet a dollárnak az euróval szemben – idézi a CNBC a UBS szakértőit. A svájci bank szerint ugyanis az európai közös fizetőeszköz 2018-ban lenyomja majd a zöldhasú minden erősödési kísérletét. Idén eddig az euró nagyjából 11,5 százalékot izmosodott a dollárral szemben.

Valójában nem az számít, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed mikorra időzíti a következő kamatemelését, hanem az, hogy meddig megy el a szigorításban. A piac ugyanis már lényegében beárazta az amerikai monetáris politika normalizálódását – mondják a UBS stratégái.

Az euró idén emelkedni tudott a dollárral szemben, köszönhetően annak, hogy az Európai Központi Bank bejelentette az eszközvásárlási programjának visszafogását. Mindeközben a svájci banknál megnézték egyes devizák hogyan teljesíthetnek az erős gazdasági növekedés, az alacsony, bár finoman emelkedő maginfláció, valamint a továbbra is laza monetáris kondíciók uralta környezetben 2018-ban.

Kanadai dollár, japán jen

A UBS számításai szerint az amerikai dollár kedvezően teljesíthet jövőre a kanadai dollárral és a japán jennel szemben. Úgy látják, a kanadai inflációs kilátások továbbra is nyomottak, és mivel a kanadai deviza közelmúltbeli erősödéséből fakadó ellenszelek 2018 első felében is kitartanak majd, a deviza gyengülésére lehet számítani jövőre a zöldhasú ellenében.

A japán jegybank továbbra is lenyomhatja a jentForrás: Flickr, Dick Thomas Johnson

Mindeközben a jen esetében kiemelt tényező, hogy a japán miniszterelnök erős parlamenti többsége megnöveli annak esélyeit, hogy a szigetország fenntartja az erősen alkalmazkodó monetáris politikáját. Ez pedig a UBS szerint

erősebb dollár/jen árfolyamot generálhat 2018-ban. Amennyiben azonban a japán infláció erősödik, az végső soron a jen izmosodásához vezethet – teszik hozzá.

Érzékeny devizák

Amennyiben a kockázatra érzékeny devizák terepét vizsgáljuk (melyek rendre gyengülnek, ha nőnek a piaci kockázatok), a UBS számos vonzó befektetési lehetőséget talált. Amennyiben olyan környezettel számolunk, amelyben erős a gazdasági növekedés, a maginfláció pedig gyenge, ám enyhén emelkedik,

az olyan érzékeny fizetőeszközök, mint az ausztrál dollár, a svéd korona, valamint a norvég korona teljesíthetnek igen szépen – mondják a stratégák.

A UBS az ausztrál dollár és a skandináv devizák esetében egyaránt úgy látja, a támogató makrogazdasági környezet kedvező hátszelet adhat a devizák erősödésének 2018-ban.

Angol font, új-zélandi dollár

Mindeközben az angol font és az új-zélandi dollár éppen hogy bizonytalan és kockázatos környezettel kell szembenézzen a következő időszakban. Új-Zélandon a választásokat követő politikai bizonytalanságok nehezítik a fizetőeszköz helyzetét, míg Nagy-Britannia továbbra is a brexittel kapcsolatos tárgyalásokkal küzd.

A font jövőjét továbbra is meghatározzák a brexit körüli bizonytalanságokForrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Rafe Swan

Jóllehet az új-zélandi dollár alulértékelt, és általában pozitívan reagál az erősödő világgazdasági növekedésre, a UBS elemzői mégis óvatosan kezelik a fizetőeszköz jövőjével kapcsolatos optimista hangulatot. A szeptemberi választások utáni politikai bizonytalanságok ugyanis fokozódhatnak, korlátozva ezzel a deviza erősödési lehetőségeit.

Az angol fonttal kapcsolatban a UBS továbbra is pesszimista, arra hivatkozva, hogy a lassuló gazdasági növekedés mellett a brexit-tárgyalások egyaránt nehéz helyzetbe hozzák a brit fizetőeszközt.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK