Kemény éve lesz jövőre a dollárnak

deviza jüan dollár valuta
A combo of Chinese currency RMB or Yuan, US Dollar, Hong Kong Dollar and other currencies notes is seen outside a foreign exchange shop in Hong Kong on March 12, 2015. China is in talks with the International Monetary Fund for the Washington-based institution to add the yuan to its basket of reserve currencies, a top banking official said Thursday as Beijing seeks a greater global role for the unit. It hopes the yuan will become part of the IMF's special drawing rights (SDR) assets in the foreseeable future, said vice central bank governor Yi Gang. (Jason Li/EyePress)
Vágólapra másolva!
Kiábrándító teljesítményt nyújthat jövőre az amerikai deviza az euró ellenében. Ráadásul még úgy is gyenge éve lehet a zöldhasúnak, hogy az amerikai jegybank tovább folytatja majd a szigorítási ciklusát – vélik a UBS elemzői.
Vágólapra másolva!

Noha az amerikai kamatemelés várhatóan folytatódni fog a jövő évben, ez valószínűleg mégsem ad elegendő lendületet a dollárnak az euróval szemben – idézi a CNBC a UBS szakértőit. A svájci bank szerint ugyanis az európai közös fizetőeszköz 2018-ban lenyomja majd a zöldhasú minden erősödési kísérletét. Idén eddig az euró nagyjából 11,5 százalékot izmosodott a dollárral szemben.

Valójában

nem az számít, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed mikorra időzíti a következő kamatemelését, hanem az, hogy meddig megy el a szigorításban.

A piac ugyanis már lényegében beárazta az amerikai monetáris politika normalizálódását – mondják a UBS stratégái.

Az euró idén emelkedni tudott a dollárral szemben, köszönhetően annak, hogy az Európai Központi Bank bejelentette az eszközvásárlási programjának visszafogását. Mindeközben a svájci banknál megnézték egyes devizák hogyan teljesíthetnek az erős gazdasági növekedés, az alacsony, bár finoman emelkedő maginfláció, valamint a továbbra is laza monetáris kondíciók uralta környezetben 2018-ban.

Kanadai dollár, japán jen

A UBS számításai szerint az amerikai dollár kedvezően teljesíthet jövőre a kanadai dollárral és a japán jennel szemben. Úgy látják, a kanadai inflációs kilátások továbbra is nyomottak, és mivel a kanadai deviza közelmúltbeli erősödéséből fakadó ellenszelek 2018 első felében is kitartanak majd, a deviza gyengülésére lehet számítani jövőre a zöldhasú ellenében.

A japán jegybank továbbra is lenyomhatja a jent Forrás: Flickr, Dick Thomas Johnson

Mindeközben a jen esetében kiemelt tényező, hogy a japán miniszterelnök erős parlamenti többsége megnöveli annak esélyeit, hogy a szigetország fenntartja az erősen alkalmazkodó monetáris politikáját. Ez pedig a UBS szerint

erősebb dollár/jen árfolyamot generálhat 2018-ban.

Amennyiben azonban a japán infláció erősödik, az végső soron a jen izmosodásához vezethet – teszik hozzá.

Érzékeny devizák

Amennyiben a kockázatra érzékeny devizák terepét vizsgáljuk (melyek rendre gyengülnek, ha nőnek a piaci kockázatok), a UBS számos vonzó befektetési lehetőséget talált. Amennyiben olyan környezettel számolunk, amelyben erős a gazdasági növekedés, a maginfláció pedig gyenge, ám enyhén emelkedik,

az olyan érzékeny fizetőeszközök, mint az ausztrál dollár, a svéd korona, valamint a norvég korona teljesíthetnek igen szépen

– mondják a stratégák.

A UBS az ausztrál dollár és a skandináv devizák esetében egyaránt úgy látja, a támogató makrogazdasági környezet kedvező hátszelet adhat a devizák erősödésének 2018-ban.

Angol font, új-zélandi dollár

Mindeközben az angol font és az új-zélandi dollár éppen hogy bizonytalan és kockázatos környezettel kell szembenézzen a következő időszakban. Új-Zélandon a választásokat követő politikai bizonytalanságok nehezítik a fizetőeszköz helyzetét, míg Nagy-Britannia továbbra is a brexittel kapcsolatos tárgyalásokkal küzd.

A font jövőjét továbbra is meghatározzák a brexit körüli bizonytalanságok Forrás: Cultura Creative/© Cultura, all rights reserved./Rafe Swan

Jóllehet az új-zélandi dollár alulértékelt, és általában pozitívan reagál az erősödő világgazdasági növekedésre,

a UBS elemzői mégis óvatosan kezelik a fizetőeszköz jövőjével kapcsolatos optimista hangulatot.

A szeptemberi választások utáni politikai bizonytalanságok ugyanis fokozódhatnak, korlátozva ezzel a deviza erősödési lehetőségeit.

Az angol fonttal kapcsolatban a UBS továbbra is pesszimista, arra hivatkozva, hogy a lassuló gazdasági növekedés mellett a brexit-tárgyalások egyaránt nehéz helyzetbe hozzák a brit fizetőeszközt.