Kivárnak a befektetők az összeolvadási és felvásárlási piacon

After negotiation Male Beauty Businessman Men Group Of People Young Adult Adult Handshake Greeting Gesturing Meeting Teamwork Agreement Modern Business Manager Business Person Office Worker Occupation Formalwear Corporate Business Happy businessmen handsh
Happy businessmen handshaking after negotiation in office
Vágólapra másolva!
A harmadik negyedévben világszerte 1767 közepes méretű összeolvadási és felvásárlási (M&A) tranzakciót hajtottak végre, összesen 153 milliárd dollár értékben. Volumen tekintetében 2013 óta a legutóbbi időszak volt a leggyengébb negyedév. A piac teljesítménye 2016 hasonló időszakához képest volumenben 12 százalékkal, míg összértékben 10 százalékkal marad el. A kilátásba helyezett tranzakciók száma ugyanakkor továbbra is magas szinten áll, ami arra utal, hogy az óvatos befektetők változatlanul kivárnak. Ezt a magatartásukat tovább erősítheti a váratlanul kirobbant, és jó eséllyel hónapokig bizonytalanságot teremtő német kormányválság is.
Vágólapra másolva!

Boross Ákos, a BDO Magyarország pénzügyi tanácsadási üzletágának ügyvezető partnere elmondta, hogy továbbra is magas szinten mozog a kilátásba helyezett tranzakciók száma, a tőkepiacok pedig a teljes idei évben szárnyaltak. Ezeken a tényezőkön kívül a befektethető tőke nagysága és az olcsón elérhető hitelek bősége is mind azt valószínűsíti előre, hogy az M&A piac is komoly bővülés előtt áll

Hozzátette, hogy a fordulat még nem érkezett el, noha az utolsó negyedév teljesítményét a szezonális hatás miatt a mostaninál mindenképpen magasabb szintre várják.

illusztráció Forrás: Getty Images/Cecilie_Arcurs/

A Mergermarket által összegzett, az előző fél év során kilátásba helyezett, de még le nem zárt
tranzakciók száma jelenleg 8200 felett áll, ami több mint másfélszerese év végén regisztrált 5400-
nak. A kilátásba helyezett tranzakciók 42 százaléka a világ két régiójában, Észak-Amerikában,
illetve Kínában zajlik majd le.

A harmadik negyedévben a felvásárlási tranzakciók 22 százaléka az ipari és a vegyipari szektorban történt, 19 százalékkal részesedett a TMT (technológia, média, telekommunikáció), míg 13
százalékkal az üzleti szolgáltatások, 11 százalékkal pedig az energetika és bányászat szektora vette
ki részét a piaci folyamatokból.

illusztráció Forrás: 123RF

Az előző negyedéves, 15 százalék feletti kiugrást követően a magántőke alapú kivásárlások aránya ismét az átlagos, 11 százalék körüli szintre tért vissza.

A vizsgált időszakban ismét az Észak-Amerikai régió volt a legaktívabb, és bár az itt regisztrált 465
tranzakció szintén 10 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi volumentől, értékben gyakorlatilag a tavalyi szinten maradt a régió (51 milliárd USD). A második legjelentősebb régió Kína volt, az itt lezajlott 428 ügylet tette ki az összes tranzakció 24 százalékát, és a globális trendekkel szemben a régióban eddig a legutóbbi volt a legaktívabb negyedéves időszak idén.

illusztráció Forrás: PhotoAlto/Frédéric Cirou / Altopress/Frédéric Cirou

A kelet-közép- európai régióban a negyedév során 67 összeolvadás/felvásárlás történt, ez tíz százalékkal meghaladja a tavaly ilyenkor mért szintet. Összértékben még kedvezőbb a kép, az 5,4 milliárd dolláros szint 71 százalékkal múlta felül 2016 harmadik negyedévének hasonló értékét.

A vállalati felvásárlási folyamatok jelentős része az 500 millió dollár alatti, úgynevezett közepesméretű tranzakciók területén zajlik,

ezért a teljes piac mozgását is alapvetően ez a szegmens határozza meg. Miközben a több milliárd dolláros nagyságrendű tranzakciókra alapvetően befektetési bankok specializálódtak.