Kísérleti projektnek indult, de mind a helyieknek, mind a vezetésnek megtetszett az, hogy az utcai lámpákat napenergiából átalakított villamos energiával látják el Eritrea fővárosában. Asmarában így már 10 kilométerre nőtt azon útszakaszoknak hossza, melyek napenergiával üzemelő utcai lámpákat kaptak.

Az eritreai főváros, Asmara, idén nyáron került fel az UNESCO világörökségi listájára. Az 1890-ben, eredetileg katonai helyőrségként alapított település gazdag kulturális örökséggel rendelkezik, miközben elindult a modernizálódás útján.

Asmarában, Eritrea fővárosában, megjelentek a napelemmel működtetett utcai lámpákForrás: AFP/robertharding/Michael Runkel

Negatív legekből fejlődés

Eritrea nem csak Afrika, hanem egyben a globális világ egyik legszegényebb állama. Elszigeteltségét pedig többen Észak-Korea állapotához hasonlítják. Ugyanakkor az UNESCO jelentése szerint, a főváros, Asmara, afrikai viszonylatban mérve gyors léptékkel fejlődik. A modernizáció és a fejlődés egyik jele, hogy a település legforgalmasabb útjain megjelentek a napenergiával üzemelő utcai lámpák.

A projekt a kínai kormány támogatásával valósult meg. Ennek keretében mintegy 300 darab, napenergiával üzemelő és energiatároló egységgel fölszerelt lámpatestet telepítettek Asmara útjaira, összesen 10 kilométeres szakaszra. A tiszta energiával hajtott közvilágítási eszközöket a forgalmas útszakaszokon és a sűrűbben lakott városrészekben helyezték el.

Néhány éve kezdték

Eritrea nagyon fiatal állam a kontinensen, 1993-ban nyerte el függetlenségét Etiópiától. A fővárost nagyjából 650 ezren lakják. A városlakók néhány éve már találkozhattak az első napelemes lámpákkal, ám akkor azok telepítése nem folytatódott, magas bekerülési és üzemeltetési költségeik miatt.

A technológia azonban az elmúlt néhány évben is sokat fejlődött, aminek következtében az ára is csökkent.

Így a távol-keleti segítséggel megvalósított beruházás már nem próba, hanem hosszú távra tervezett fejlesztés.

Asmarában már 10 kilométernyi útszakaszon lecserélték a hagyományos utcai lámpákatForrás: AFP/robertharding/Michael Runkel

Megfelelő pénzügyi-technológiai feltételek esetén, Afrika óriási mértékben lenne képes hasznosítani a napenergiát. A kontinensen jelenleg elsősorban a vízerőművekből nyernek tiszta forrásból energiát. Az eddigi tapasztalatok szerint, a fejlődő országok közül a rendezett gazdasággal bírók nyitnak elsőként a megújuló energiaforrásokra. Ahogy az Origo is megírta, például Ghána a közelmúltban bejelentette, a legfontosabb kormányzati épületek napenergiával üzemelnek majd a következő évtől.