Négy év után csökkent a magyar üzemanyag-fogyasztás

2017.11.23. 10:15

A KSH bemutatta a szeptemberre vonatkozó kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó adatokat. Az első becslésnél jobb adat érkezett, az élelmiszerek kereskedelme dobta meg a vásárlásokat. Négy év után először csökkent az üzemanyag-fogyasztás Magyarországon.

A Központi Statisztikai Hivatal közzétette a magyar kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó második becslését.

Szeptemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma naptárhatástól megtisztítva 6,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Ez 0,2 százalékponttal magasabb a november 7-én közölt első becslésnél.

A változást az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben mért forgalom 3,5 százalékos növekedése okozta a korábban közölt 2,7 százalékkal szemben.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának összességében 12,2 százalékkal nőtt.

Növekedtek az eladások

  • 16,5 százalékkal az iparcikk jellegű vegyes-,
  • 13,3 százalékkal a textil-, ruházati és lábbeli- és
  • 13,9 százalékkal a könyv-,
  • 12,5 százalékkal a számítástechnika-, egyéb iparcikk üzletekben.

A gyógyszer-, gyógyászati termék-, illatszereladások 9,2 százalékkal, a bútor-, műszakicikk-értékesítés 7,1 százalékkal nőtt a forgalom tavaly szeptemberhez mérve.

IllusztrációForrás: MTI/Beliczay László

Az üzemanyag-fogyasztás 2013 márciusa óta először csökkent, 0,5 százalékkal elmaradt a tavaly szeptemberitől.

A kiskereskedelmi forgalomból 3,6 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem 30 százalékkal emelkedett szeptemberben, folytatva az évek óta tartó bővülést.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 898 milliárd forint volt.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 39 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 16 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.