A kiskereskedelmi Hennes & Mauritz, vagyis a H&M kidobott ruháit hasznosítja újra a Stockholmtól észak-nyugatra található Vasteras olaj- és széntüzelésű erőműve, ami így várhatóan 2020-ig teljesen mentes lesz a fosszilis anyagok feldolgozásától.

A vasterasi üzem 400 ezer tonna szemétből, mintegy 15 tonna kidobott H&M ruhát égetett el 2017-ben. A cég a közeli városokból szerzi be a hulladékot, de van, hogy még Nagy-Britanniából is importálnak hulladékot az égetőbe.

"Számunkra ez egy éghető anyag. Célunk, hogy csak megújuló és újrahasznosított üzemanyagokat használjunk" – mondta Jens Neren, a Malarenergi üzemanyag-ellátási vezetője.

IllusztrációForrás: AFP/2017 Getty Images/Andrew Toth

A régi olaj és szénalapú üzemek bioüzemanyag és szemétégetés céljából történő átalakításával a legnagyobb skandináv gazdaság reménykedik abban, hogy az évtized végéig nem használ fel több fosszilis energiahordozót.

A H&M nem dob ki olyan ruhákat, amelyek még biztosan használhatóak. Mindazonáltal törvényes kötelezettségünk, hogy meggyőződjünk arról, hogy az olyan ruhákat, amik nem felelnek meg a szigorú előírásainknak, megsemmisülnek" – nyilatkozta mondta Johanna Dahl, a svédországi H&M kommunikációs vezetője.

IllusztrációForrás: AFP/2017 Getty Images/Andrew Toth

A vasterasi üzem mintegy 150 ezer háztartást szolgál ki, és legnagyobb kihasználtságakor, 1996-ban 650 ezer tonna szenet égetett el.