Még tovább eshetnek a hitelkamatok

2017.11.24. 10:23

A bankok egyre nagyobb harcot vívnak egymással a hitelfelvevőkért, ennek eredménye pedig, hogy már vannak olyan személyi kölcsönök, amelyek teljes hiteldíjmutatója (thm) bőven 8-10 százalék alatt marad, sőt, akár a jelzálog alapú lakáshitelekkel is felveszik a versenyt. Az egyre kedvezőbb feltételekkel igényelhető személyi kölcsönök előnyeit a lakástulajdonosok is kihasználják.

Kalmár Zoltán, az ingatlan.com értékesítési vezetője elmondta, hogy ezeket a hiteleket elsősorban felújítás és korszerűsítés miatt igénylik a tulajdonosok, de lakásvásárlás esetén a vételár vagy a fizetendő illeték egy részét, valamint az új bútorok, berendezések költségeit is tudják belőle finanszírozni.

A banki ajánlatok közül az egyik legkedvezőbb személyi kölcsön hitelkamata, amely a a feltételekteljesítése esetén 6,45 százalék, a thm-je pedig 7,18 százalék.

illusztrációForrás: Shutterstock

Ez a személyi kölcsönök szeptemberi 14,85 százalékos, a jegybank által nyilvántartott átlagos hitelköltségmutatójának kevesebb mint a fele. Ráadásul vannak a piacon ennél magasabb 7,5-8 százalékos thm-mel kínált lakáshitelek is. Ezt az ingatlan.com nevével fémjelzett személyi kölcsön ajánlatot a Sberbank kínálja, amivel kapcsolatban

Mivel a bankok között egyre élesebb a verseny, ezért egy-egy igen kedvező ajánlat miatt még tovább eshetnek a hitelkamatok a többi bank kínálatában is. Az egyre kedvezőbb ajánlatok nyertesei így azok az igénylők lehetnek, akik ugyanezeket a kölcsönöket néhány éve még 20-30-40 százalékos kamatszint mellett vehették volna fel, tette hozzá Kalmár Zoltán.

Ha például egy 3 millió forintos kölcsönről és 5 éves futamidőről van szó, akkor a legalacsonyabb 7,18 százalékos thm-nél a havi törlesztés alig 59 596 forint lehet.

ingatlanForrás: Shutterstock

Az összeg minden hónapban fix, tehát ugyanakkora marad a futamidő végéig. A személyi kölcsönök előnye a lakáshitelekhez képest, hogy egyszerűbben igényelhetőek. Lényegében minimális az adminisztráció és pár napon belül megkapja az összeget az igénylő.

Ezzel szemben azoknál a jelzálogalapú hiteleknél, ahol a lakásunk jelenti a fedezetet, sok adminisztrációra, közjegyzőre, ingatlan-értékbecslésre is szükség van, emiatt több idő kell a hitel folyósításához, amelynek ráadásul magasabbak lehetnek a költségei. Magasabb hitelösszeg esetén természetesen a jelzálog alapú hitelek a legolcsóbbak, mert ott ezek a járulékos költségek sokkal kisebb részét teszik ki a visszafizetendő hitelnek.