A világon egyre többen közlekednek repülővel, és ez a szám leginkább a fejlődő országokban növekszik. India lakosságának csak nagyon kis része ült életében repülőn, de ez a kis hányad is elég volt ahhoz, hogy a Mumbai reptér világrekordot döntsön egynapi forgalomat tekintve.

Az egyre olcsóbbá váló repjegyeknek és a növekvő indiai kereseteknek köszönhetően India mára a világ légi közlekedésének harmadik legnagyobb szereplője lett Kína és az Egyesült Államok mögött.

A fejlődés akkora, hogy az ázsiai ország egyik reptere világrekordot állított fel.

A Bloomberg szerint

Mumbai repülőterén 24 óra leforgása alatt 969 repülő szállt fel és le, ami csúcs azon repterek között, amelyek csak egy kifutópályával rendelkeznek.

A Times of India szerint a reptér célja, hogy elérjék az ezres álomhatárt.

Egy Air India gép a Mumbai repülőtérenForrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

Hogy pontosan érzékelni lehessen, hogy milyen hatalmas forgalomról van szó, a 969 repülő azt jelenti, hogy óránként 40 gép fordult meg a kifutópályán, azaz gyakorlatilag megállás nélkül, 90 másodperces időközökkel érkezett vagy indult egy repülőgép.

A rekord részletei

A legforgalmasabb időszakban 4 repülő volt a kifutón 5 perces időközönként, ebből kettő le- és kettő felszállt. Ideális körülmények esetén a két repülőgép közötti távolság mindössze 65 másodperc. Két olyan óra is volt a rekord ideje alatt, amikor 50 gép szállt le/fel az indiai reptéren.

Az indiai légiközlekedés fejlődését jól mutatja, hogy a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) szerint 100 milliós a belföldi légi forgalom Indiában, ami becslések szerint az elkövetkező két évtizedben elérheti a 337 millió főt is.

A potenciál óriási, mert egy felmérés szerint az 1,3 milliárd lakosú ország 97 százaléka még soha nem repült. Ez azt jelenti, hogy a lakosság 3 százaléka ült repülőn, ami közel 40 millió embert jelent így is.

Az Air India belföldi járataiForrás: AFP/NurPhoto/Nicolas Economou

Mumbai repterének két kifutópályája van, azonban egyszerre csak egy üzemelhet, hiszen azok keresztezik egymást, így technikailag egykifutós reptérnek számít az indiai helyszín.

A pénteki forgalmat magán- és chartergépek is segítették.

Mennyire számít forgalmasnak a Mumbai reptér?

A Légitársaságok Nemzetközi Tanácsa (ACI) közleménye szerint a világ legforgalmasabb reptere az atlantai Hartsfield-Jackson Nemzetközi Reptér.

A repülőtérre 2016-ban összesen 104,1 millió utas érkezett.

A jelentés szerint a gépek számát tekintve is az amerikai város vezet, éves szinten összesen 898 356 gép volt a forgalmuk 2016-ban.

Sorban állás az atlantai repülőtérenForrás: AFP/Mladen Antonov

Ez napi szinten 2461 gépet jelent, ezt öt kifutópályán bonyolítják le.

Ehhez képest a napi rekordot felállító Mumbai reptér éves utasforgalma tavaly 45,1 millió fő volt, és 305 ezer gépet kezelt.