Etikus és fenntartható divatmárkák terjedése Indiában

Crop Failures Provoke Suicides Amongst Indian Farmers
SUNNA, INDIA - APRIL 08: (ISRAEL OUT) A worker collects cotton buds in a field on April, 08, 2008 in the village of Sunna in the Vidarbha region of Maharashtra state, India. A wave of farmers' suicides has hit rural India over the last few years, with reported estimates of 10,000 succumbing annually due to poor mental health linked to black market loan repayment difficulties, seasonal discrepancies such as droughts and floods which the WHO attributes to climate change, and rising living costs. (Photo by Uriel Sinai/Getty Images)
Vágólapra másolva!
Indiában számos vállalkozó, kereskedő és tervező használja a divatot és a textilipart, hogy társadalmi változásokat érjenek el, hogy magasabb béreket és jobb oktatást nyújtsanak a vidéken élőknek.
Vágólapra másolva!

India fogyasztói piaca exponenciális ütemben növekszik, ugyanakkor egy 2016-ban készült Goldman Sachs jelentés szerint

az 1,2 milliárd lakosú országnak csak igen kis hányada haszonélvezője közvetlenül a gazdasági növekedésnek.

Illusztráció Forrás: Getty Images

Számos vállalat, kiskereskedő, tervező és jótékonysági szervezet dolgozik azon, hogy azok is élvezzék a gazdasági növekedés előnyeit, akiknek az tulajdonképpen köszönhető.

Változó oktatás

Mudassir Ansari 20 éves kelmekészítő, aki nemrég fejezte be négy hónapos továbbképzését a Handloom iskolában.

A kézimunkát nagy becsben tartják Indiában, azonban az iparágban elterjedt gyakorlat, hogy a kézműveseket szinte röghöz kötik az alacsony jövedelemmel, alacsony iskolázottsággal és a rossz munkakörülményekkel.

Napjainkban 4 millióan dolgoznak az indiai kézműves szektorban, de nagyon kevés olyan oktatási intézmény van, amely a mai, korszerű üzleti szemléletre tanítaná az itt dolgozókat. A Handloom iskola pontosan azért jött létre, hogy a fiatal textilszövők számára szakképzettséget és átfogó oktatást nyújtsanak. A tanterv része a tervezés, nyelvtanulás, technológiai ismeretek, üzleti élet és a fenntarthatóság.

Illusztráció Forrás: Getty Images/2008 Getty Images/Uriel Sinai

A millenniumi generáció tagjaként Ansari reméli, hogy olyan karrierje lesz, amely szakképzettséget és tisztes megélhetést biztosít számára. Ansari kurzusa rövid szakmai gyakorlattal zárult, amit a Delhiben található Good Earth luxus kézműves termékekkel foglalkozó kiskereskedelmi lánc biztosított és finanszírozott.

– nyilatkozta Ansari a BBC-nek.

A mezőgazdaság után a második legnagyobb munkáltatói terület a ruhaszövők és kézművesek köre, akiknek megélhetése továbbra is kulcsfontosságú kérdés India gazdaságában.

Fenntartható vállalkozások

Az 1960-as években alapított Fabindia összekapcsolja a vidéki termelőket a modern városi piacokkal, és támogatja a vidéki munkavállalók szakképzését, normális foglalkoztatását, és hagyományos formatervezését. Az 1970-ben még csupán egy üzlettel rendelkező vállalkozás mára 250 üzletből áll, és több mint 55 ezer indiai kézművessel dolgozik együtt.

A cég egyike volt azoknak az indiai vállalatoknak, amelyek biotermékeket állítottak elő. A természetes, vegyszerektől mentes gyapotgyártási folyamat csökkenti a talaj- és vízszennyezést, miközben elősegíti a biológiai sokféleséget és a fenntarthatóbb gazdálkodási gyakorlatokat.

„A fenntartható gyapotból készült termékeknek csupán öt százalékát értékesítik belföldön " – mondta Abhishek Bansal, az Arvind Agriculture biopamut előállító cég fenntarthatósági vezetője.

Gyapotültetvény Forrás: Wikimedia Commons

Manni Chinnaswamy 1996-ban megreformálta az akkor már 60 éves családi gyapotmalmot, és áttért a teljesen organikus működésre.

A cég azóta 6 ezer szárit adott el, amely már organikusan készült,

és idén augusztusban részt vettek a Lakme fenntartható textíliák divathetén Mumbai-ban.