A vádak szerint kémhálózatot üzemeltet az Uber

uber
--FILE--A local resident looks at a logo of taxi-hailing and car-service app Uber on his smartphone in Ji'nan city, east China's Shandong province, 15 August 2017. Chinese-owned Swedish automaker Volvo Cars has reached an agreement with Uber to sell tens of thousands of autonomous driving compatible base vehicles between 2019 and 2021. The base vehicles are being developed on Volvo Cars' fully modular, in-house developed Scalable Product Architecture (SPA). SPA is used on Volvo Cars' top-of-the-line 90 series cars as well as on the new XC60 midsize sport utility vehicle, said a statement on the company's website on Monday (20 November 2017). These cars will incorporate all necessary safety, redundancy and core autonomous driving technologies that are required for Uber to add its own self-driving technology. In August 2016, the two companies announced joint investment of $300 million to develop driverless vehicles.
Vágólapra másolva!
Az Uber borzalmas éven van túl. A különböző viták  és a jogi gondok miatt egyre több befektető kezdi elveszíteni a bizalmát, a piac pedig egyre szűkebb lesz a vállalat számára, akik ismét nem tudtak jó számokat felmutatni. Ebben az ütemben nem marad sokáig életben a közösségi fuvarmegosztó.
Vágólapra másolva!

A Reuters informátora szerint 1,46 milliárd dolláros nettó veszteséggel zárta az Uber a harmadik negyedévet, ami az előző negyedévhez képest 400 millió dolláros növekedés.

A nettó bevétel 14 százalékkal nőtt, 2 milliárd dollárra.

Magánvállalatként az Uber nem köteles nyilvánosságra hozni a pénzügyi eredményeit, azonban az idei év eleje óta kínál bizonyos fokú betekintést a befektetők számára, mivel a tervek szerint a közeljövőben nyilvános részvénykibocsátás révén szeretnének tőzsdére menni.

illusztráció Forrás: AFP/Imaginechina/Da qing

A napokban a SoftBank Group közölte, hogy szeretne legalább 13,4 százalékos tulajdoni hányadot szerezni az Uberben. A konzorcium 32 dollár fizetne az Uber részvényeiért, ez pedig 32 százalékkal kevesebb annál a 48,77 dollárnál, amelyet a befektetők fizettek az Uber legutóbbi tőkegyűjtése alkalmából.

A SoftBank szerint az Uber legalább két nagybefektetője is megválna a részvényeitől.

Az egyik a Benchmark lehet, mely már a kezdetek óta támogatta a céget és jelenleg 13 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik. A japán vállalat szerint a Melo lehet a másik olyan befektető, amely kilépne az Uber mögül.

illusztráció Forrás: Shutterstock

Eközben újabb botrány alakul az Uber háza táján. A fuvarmegosztó céget most azzal vádolják, hogy egy külön részlege, kifinomult módszerekkel lopott el üzleti titkokat, terveket és egyéb titkos információkat. Amennyiben kiderül, hogy a cég tényleg folytatott ipari kémkedést, komoly büntetésre számíthat,

sőt talán ez lesz az utolsó szög a fényesen indult társaság koporsójában.

A vád az Alphabettel folytatott bírósági per során került elő. Ebben az ügyben azzal vádolja a Google anyavállalata az Ubert, hogy a Waymo elnevezésű önvezető autójukkal kapcsolatban loptak el kereskedelmi titkokat, amiket később bizonyára felhasználnak saját kocsijaik gyártásánál.

A perben összesen 1,8 milliárd dollár forog kockán.

illusztráció Forrás: Shutterstock

A vádat Richard Jacobs, az Uber korábbi globális hírszerzésért felelős igazgatója levélben írta meg, azonban ez az ügyön nem változtat sokat, hiszen Jacobs nem tud arról, hogy a Waymoval kapcsolatban is loptak információkat. Ed Russo, az Uber biztonsági szakembere tagadott minden vádat. Elmondta, hogy ő sosem vett rész a versenytársak adatainak ellopásában és arról sem tud, hogy valaki tett volna ilyet.

A néhány hónapja elbocsájtott Jacobs levelében az is áll, hogy az Uber kifinomult módszereket alkalmazott annak érdekében, hogy elkerülje a későbbi jogi számonkérést. Az Uber valószínűleg titkosított beszélgetések és üzenetek révén érte el, hogy ne derüljön ki a különleges részleg létezése, valamint

az ott dolgozóknak mindent meg kellett semmisíteni, ami a vállalat számára érzékeny téma volt.

Az alkalmazottak vélhetően titkosított telefonokat használtak, valamint a Wickr alkalmazáshoz hasonló, eltűnő üzenetek küldésére képes rendszereket.