Kína vagyonokat költ a környezetszennyezés leküzdésere

2017.12.04. 06:27

Kína az utóbbi időben komoly energiát fektet a különböző zöld megoldásokba és mindenképp csökkenteni szeretné az ország szennyezettségét. Jelenleg annyi pénzt költenek erre a célra, hogy még az ország GDP-je is csökkenni fog 0,5 százalékká.

Az elmúlt négy évtizedben Kína hatalmas változásokon esett át és vezető gazdasági hatalom lett.  Ennek köszönhetően több 100 millió ember emelkedett ki a szegénységből, de mindez iszonyatosan megviselte a környezetet.

A rossz minőségű levegő 1,1 millió ember haláláért volt felelős 2015-ben, és ezzel az adattal világelsők.

Hszi Csin-PingForrás: Sputnik/Sergey Guneev

Hszi Csin-ping elnök a kommunista párt legutóbbi kongresszusán elmondott beszédében összesen 15-ször használta a „zöld” jelzőt, ami Tommy Hszi, az OCBC Bank közgazdásza szerint az egész országra jellemző mentalitásváltást tükrözi. A helyiek és a vállalatok is felismerték, hogy sokkal többet kell tenniük a környezetszennyezés ellen és pusztán a szavak már nem elegendőek.

A pekingi kormányzat folyamatosan népszerűsíti a megújuló energiákat és igyekszik mindent megtenni annak érdekébe, hogy a környezetre legkárosabb iparágak kibocsátását csökkentsék.

Szakértők szerint, ezek a lépések is azt mutatják, hogy a kínaiak már elégedetlenek a jelenlegi helyzettel és elvárják a kormánytól, hogy cselekedjen.

illusztrációForrás: Origo

A környezettudatosságnak megvan azonban az ára, méghozzá a gazdasági növekedés lassulása. 2010 óta 10 százalékról 7 százalékra csökkent éves szinten Kína gazdasági növekedése. Julian Evans-Pritchard, a Capital Economics közgazdásza szerint Kína szmog elleni harca 0,5 százalékkal csökkenti az ország GDP-jét és csak az utolsó negyedévben 56 milliárd dollárjába került.

Peking és környéke lehet az első terület, amely komoly változások elé néz. A kormány 25 százalékkal szeretné csökkenteni a levegő károsanyag-tartalmát. Továbbá bizottság vizsgálja több cég működését is, várhatóan 180 000 vállalatot büntetnek majd meg.

PekingForrás: AFP/Imaginechina/Fu zengka

A hatások már érezhetők. Hopej régióban, amely a fővárostól nem messze található, idén 15 százalékkal csökkentek az eladások a környezetvédelmi intézkedések nyomán. Az egyik tulajdonos arról beszélt, hogy a kormányzat felszólította munkagépei korszerűsítésére, aminek következtében csúszott a gyártással. Több mint egymillió dollárt költött új felszerelésekre, ám ezeket még nem vették át a szabványügyi biztosok.

Kérdés az, hogy vajon Kína akkor is betartja-e az előírásokat, ha ezek miatt jelentősen visszaesik a gazdaság teljesítménye. Amikor 2016-ban a gazdasági mutatók komolyan csökkentek az év elején, az állam lazított a környezetvédelmi szabályokon. Előbb-utóbb Pekingnek meg kell találnia az egészséges egyensúlyt a gazdasági növekedés és a környezetvédelem között.