A héten bekapcsolták a termelésbe Burkina Faso új napelem-farmját, amely egyben Nyugat-Afrika legnagyobb ilyen létesítménye. Az ország a kontinens egyik legfejletlenebb hálózati infrastruktúráját tudhatja magáénak a villamosenergia ellátásban, de a most átadott erőmű mellett már két újabb egység tervezését is megkezdték az állami energetikai vállalatnál.

Több mint fél négyzetkilométeren terül el a héten munkába állt napelem farm Burkina Faso-ban. A fővároshoz, Ouagadougouhoz közel létesített egységet francia támogatással építették. Nyugat-Afrika legnagyobb napelem parkja Burkina Faso teljes energiatermelésének 5 százalékát állítja elő mostantól.

Kölcsönből és adományból

A projekt teljes költségvetése megközelítette az 57 millió dollárt, azaz a 15 milliárd forintot.

A források több mint felét az Európai Unió biztosította, míg a fennmaradó hányad Franciaország egyik fejlesztési ügynökségétől érkezett, kölcsön formájában. A kivitelezést a francia Vinci Energies csoporthoz tartozó egyik társaság végezte.

Burkina Faso új napelem parkja Nyugat-Afrika legnagyobbjaForrás: AFP/Ludovic Marin

A projektet mind a francia, mind a burkina fasoi fél úgy tekinti, hogy az az első a későbbi együttműködési lehetőségek sorában. Az erőmű elindításának protokolláris eseményén a régióban tartózkodó

Emmanuel Macron francia elnök is részt vett burkina fasoi kollégája, Roch Marc Kabore társaságában.

A Reuters emlékeztet arra, hogy az afrikai kontinens megújuló energiákkal foglalkozó ügynökségénél  10 milliárd dollár áll még rendelkezésre a hasonló fejlesztések megvalósításhoz. A célok között szerepel, hogy 2020-ig 10 gigawatt új megújuló-energia kapacitás létesüljön a kontinensen, 2030-ig pedig 300 gigawattnyi.

Kívül a mátrixon

Afrikában a Szahara alatti területeken körülbelül 600 milliósan élnek úgy, hogy nem csatlakoznak az elektromos hálózatra. A Nemzetközi Energiaügynökség adatai szerint, Afrikában 122 gigawatt villamos energia kapacitás áll rendelkezésre nagyjából 1 milliárd ember számára, ami megegyezik Spanyolországéval, ahol viszont 46 millióan élnek.

A mobilpenetráció gyorsabban nő mint az áramellátottság az afrikai kontinensen, ezért is fontos kérdés a villamos energiaForrás: Photononstop/Antoine Boureau / Photononstop/Antoine Boureau

Burkina Faso 17 millió lakosa közül csak minden ötödik ember fér hozzá az elektromos áramhoz a hálózatról. A nagy többség olajjal, gázzal és fával teremt világosságot. Az ország teljes energiaszükségletének csak 60 százalékát képes maga előállítani, a többit kénytelen importálni Ghánából és Elefántcsontpartból.

A most átadott 33 megawattos erőmű nagyjából 110 ezer háztartás ellátására elegendő.

Kapacitását 2018-ig 50 megawattra kívánják bővíteni. Emellett megkezdődött egy 20 megawattos napelem farm tervezése az ország nyugati részére, a főváros keleti területeinek ellátását pedig egy 10 megawattos egységgel támogatnák meg.

Afrika mobiltelefonnal és villamos energiával való ellátásának kérdéseiről itt olvashatja az Origo áttekintését, Elefántcsontpart áramexportőri ambícióiról pedig itt tájékozódhat.