Az építőipari munkások 40 százaléka feketén dolgozik

nk20160407
Érdeklődők a 35. Construma építőipari és otthonteremtési szakkiállításon a Hungexpo vásárközpontban
Vágólapra másolva!
Az ellenőrzött munkavállalók 71 százalékánál tártak fel munkaügyi jogsértéseket az ellenőrök az év első kilenc hónapjában – közölte az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Csaknem 14 ezer munkáltatót ellenőrzött az idén az első kilenc hónapban a munkaügyi hatóság – írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

A 60 ezer érintett munkavállaló 16 százalékát feketén foglalkoztatták, ez az arány tavaly 11,6 százalék volt. Az építőiparban az ellenőrzött munkavállalók 40, a mezőgazdaságban 29, a személy- és vagyonvédelmi szektorban 29 százalékát foglalkoztatták feketén. A kereskedelmi ágazatban ez a mutató 11, a vendéglátásban 17 százalék.

A bejelentés elmulasztása a leggyakoribb szabálytalanság, legyen szó klasszikus munkaviszonyról vagy egyszerűsített foglalkoztatásról. Utóbbi esetében így kerülik el a közterhek befizetését, illetve az időbeli korlátokat próbálják kijátszani. Az időszakos, egy-egy napra vonatkozó foglalkoztatás során vagy egyszerűsített foglalkoztatásnál az ellenőrzések elmaradásának reményében

még nagyobb a „kockáztatási hajlandóság", mint a munkaviszony esetében.

Ezt az ablakot is feketén rakják be? Forrás: MTI/Kovács Tamás

Jellemző, hogy az egyszerűsített foglalkoztatásnál, hogy a munkaadók hajlamosak elbliccelni a maximális időszak feletti napokat, vagyis ha havi 15 napnál többet dolgozik a munkavállaló, a fölös napokat elsunnyogná a cég. Ha lebuknak, főleg adminisztrációs hibára hivatkoznak, vagy arra hivatkoznak, hogy a munkavállalók bejelentéséhez szükséges adatokat időben leadták a könyvelőnek, de ő elmulasztotta a bejelentésüket.

Előfordult olyan magyarázat is, hogy csak a próbaidő után kívánta bejelenteni a munkavállalót a munkáltató,

illetve hogy a munkavállaló próbanapon van. Gyakori szabálytalanság az is, hogy részmunkaidőre jelentik be azt, akit teljes munkaidőben foglalkoztatnak. Nem jellemző viszont a színlelt szerződéssel alkalmazás, ahogyan harmadik országbeliek szabálytalan foglalkoztatása sem.
Szeptember végéig a jogsértéseket elkövető csaknem tízezer munkáltató közül több mint 1100 vállalkozásra szabtak ki munkaügyi bírságot a hatóságok, összesen 157 millió forint összegben.