2018 végéig folytatódik a korlátozás a kőolaj kitermelésben

olaj peru kitermelés
A Frontera egyik egysége a 192-es jelű lelőhelyen
Vágólapra másolva!
Csatlakoztak az OPEC-tagállamok megállapodásához a kartellen kívüli nagy olajexportőr országok, így március helyett a jövő év végéig korlátozzák a kőolaj kitermelését a piaci egyensúly megteremtésének és ezáltal a világpiaci árak alátámasztásának érdekében – jelentette be Hálid al-Falih, Szaúd-Arábia energetikai minisztere.
Vágólapra másolva!

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai csütörtökön Bécsben ültek össze szokásos félévenkénti tanácskozásukra, amin a várakozásokkal összhangban úgy döntöttek, meghosszabbítják a kitermelést korlátozó megállapodás hatályát 2018 végéig. Ezt követően csatlakoztak hozzájuk az olajkartellen kívüli nagy kitermelő országok szakminiszterei, élükön Alekszandr Novakkal, Oroszország energetikai ügyekért felelős miniszterével.

Illusztráció Forrás: holaciudad!

A jelek szerint Oroszországot meggyőzték partnerei arról, hogy szükség van a kitermelés csökkentésére. Moszkva ugyanis attól tart, hogy ha túl sokáig tartják fent a korlátozást, az olajpiacon a túlkínálatot felválthatja a hiány, ami felhajtaná az árakat, ez pedig kitermelésük fokozására ösztönözné az amerikai palaolaj-kitermelőket a haszon maximalizálásának érdekében. Ráadásul az orosz gazdaság versenyképességét rontaná, ha az olajárak emelkedése felhajtaná a rubel árfolyamát.

Részben az orosz aggodalmak hatására, született a döntés, hogy

a jövő év közepén újra összeülnek az érintett országok, elemzik a helyzetet, és az adatok ismeretében döntenek a kitermelést csökkentő megállapodásról.

Az OPEC tizenhárom tagállama és a kartellen kívüli tizenegy nagy olajkitermelő ország tavaly decemberben állapodott meg arról, hogy az októberi szinthez képest január 1-jétől együttesen napi 1,8 millió hordóval fogják vissza a kitermelést fél éven keresztül. Az egyezség hatályát idén májusban 2018 márciusáig hosszabbították meg. A megállapodás szigorú betartásának köszönhetően az olaj világpiaci ára szinte folyamatosan 50 dollár fölött állt az idén.

A kitermelést azért csökkentik a nagy exportőr országok, hogy helyreálljon a piaci egyensúly a túlkínálat mérséklése és a bőséges raktárkészletek apasztása révén, és ezáltal stabilizálódjon a kőolaj világpiaci ára. Egyes becslések szerint a piaci felesleg nagyjából felét sikerült is leépíteni az elmúlt egy év alatt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csütörtök este, a megállapodás bejelentése után enyhe veszteséget mutatott, de napközben 1 dollárt meghaladó pluszban is járt.

Illusztráció Forrás: AFP/Achilleas Zavallis

A legközelebbi, februári határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,06 százalékos mínuszban, 62,49 dolláron, a januári szállítású WTI pedig 0,17 százalékos veszteségben, 57,20 dolláron állt.

Elemzők szerint a befektetők már korábban beárazták a megállapodást, így nem meglepő a mostani veszteség. Az egy évvel korábbihoz képest az olaj világpiaci ára majdnem 20 százalékkal magasabb.