Az államkincstár 254 milliárd forintot fizetett ki a gazdáknak

2017.12.01. 10:51

A Magyar Államkincstár 254 milliárd forint támogatást fizetett ki a gazdáknak az idén a közvetlen támogatások előleg kifizetési időszakában – közölte a MÁK.

A tájékoztatás szerint 2017 október 16. és november 30. között a tavalyi 16 helyett az idén 24 jogcímen 254 milliárd forintot utaltak az arra jogosultaknak.

A legnagyobb összegeket és legnagyobb ügyfélkört érintő jogcímek közül egységes területalapú támogatásban (SAPS) 135 ezer ügyfélnek 130 milliárd forintot, zöldítésre 122 ezer ügyfélnek 52 milliárd forintot, míg agrár-környezetgazdálkodás és ökológiai átállás, fenntartás támogatásra (AKG, ÖKO) 10 ezer ügyfélnek 27 milliárd forintot utaltak.

Magyar ÁllamkincstárFotó: Tuba Zoltán - Origo


A kincstár számos intézkedést hozott annak érdekében, hogy a megnövekedett támogatások kifizetése a korábbiakhoz képest jelentősen gyorsabb ütemezésben történjen, a mezőgazdasági parcellaazonosító rendszer (MePAR) legfrissebb verziójának használata tovább rövidítette a beérkezett kérelmek elbírálási idejét.

A továbbfejlesztett egységes kérelem elektronikus benyújtó felület, a 2017-ben bevezetett elektronikus adategyeztetés és az előzetes ellenőrzés rendszere lehetővé teszi, hogy a kérelmezők elektronikusan tudjanak adatot módosítani, és hibákat szankciómentesen javítani – írja közleményében az államkincstár.