Vietnam lehet a sörkedvelők új zarándokhelye

Horizontal
TO GO WITH STORY: Vietnam-health-social-alcohol,FEATURE by Cat Barton This picture taken on December 13, 2014 shows youngsters cheering up while drinking beer at a local open-air beer bar in downtown Ho Chi Minh City. A scantily-clad DJ gyrates to ear-splitting music as visibly drunk punters order beer towers: welcome to the Hangover, one of a new crop of beer clubs raising concerns about Vietnam's drinking culture. AFP PHOTO / HOANG DINH NAM / AFP PHOTO / HOANG DINH NAM
Vágólapra másolva!
A rohamosan fejlődő Vietnam remek lehetőséget kínál a nagy sörgyártóknak, hiszen az országban nincs túl nagy választék. Dél-kelet-Ázsia leggyorsabban növekvő gazdasága felkeltette a nagy sörgyártók figyelmét, és első körben az Asashi, illetve az Anheuser-Busch kezdett piacfelosztásba. A sörözés kultúrája is elterjedt az országban, tehát minden adott a sikerhez.
Vágólapra másolva!

A kedvező feltételek miatt egyre több gyártó gondolkodik komolyabb vietnami beruházáson. Lökést adhat az is, hogy a hanoi kormány szeretné eladni a vietnami Sabeco többségi tulajdonjogát.

A Sabeco jelenleg a legnagyobb játékos a piacon, értéke meghaladja a 9 milliárd dollárt.

A Tiger a legnépszerűbb sör Forrás: hemis.fr/Gardel Bertrand

A riválisuk a Habeco is követheti a példát, de a Reuters szerint még várnia kellene a vezető sörgyáraknak mielőtt beszállnak a vietnami piacra.

A Heinekené már a Sabeco 5 százaléka, és a Carlsbergnek 17 százalékos részesedése van a Habecoban.

Mindkét cég számára nehéz megtartania vezető szerepét, még úgy is, hogy a Heineken számára Vietnam a második legtöbb bevételt hozó piac. Ez viszont főleg a Tiger sör eladásainak köszönhető, amely nagyon népszerűnek számít a régióban.

Illusztráció Forrás: AFP/Hoang Dinh Nam

A két vállalat eddig még nem mert komolyabb pénzzel beszállni a piacra, és ennek a késlekedésnek most az az ára, hogy még többet kellene költeniük ahhoz, hogy legyőzzék a rivális márkákat, mivel a Sabeco részvényeinek az ára a háromszorosára nőtt tavaly december óta.