A jegybankok az országok monetáris politikájáért felelnek, feladatuk elég sokrétű. A stabilitásra törekednek, így kevés kockázatot vállalnak befektetéseikkel. Azonban a Svájci Nemzeti Bank nem épp hagyományosan működik, mivel több amerikai óriásvállalat részvényeiben dollármilliárdos vagyona van.

A 2008-as gazdasági válság óta a világ központi bankjainak politikájában általános trend volt, hogy agresszív pénznyomtatásba és eszközvásárlásba kezdtek a gazdaság élénkítése érdekében.

Bár majdnem tíz év távlatából kijelenthető, hogy a beavatkozás sikeres volt, senki sem csinálta olyan jól ezt, mint a Svájci Nemzeti Bank (SNB).

A helvét pénzintézet eszközállománya jelenleg 836 milliárd dollár.

Svájci frank bankjegyekForrás: MTI/EPA/Gaetan Bally

Ez nem különösebben nagy összeg az Amerikai Központi Bank (FED), az Európai Központi Bank (ECB) és a Japán Központi Bank (BOJ) eszközállományához képest, a fent említett jegybankoknak ugyanis 5-6 szor nagyobb a vagyona – írja a Quartz.

Azonban megdöbbentő adatot kapunk, ha ezeket a számokat összehasonlítjuk az ország gazdaságával.

A Svájci Nemzeti Bank épületének részleteForrás: AFP

Ha a központi bankok eszközállományát és az adott ország GDP-jét összevetjük, akkor a következőt kapjuk:

  • A FED vagyona az ország GDP-jének 23 százaléka.
  • Az ECB vagyona az Európai Unió GDP-jének 40 százaléka.
  • A BOJ vagyona az ország GDP-jének 90 százaléka.
  • A SNB vagyona az ország GDP-jének 127 százaléka.

Ez hogy lehetséges?

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a Svájci Nemzeti Banknak negyedével több befektetése van, mint amennyit a gazdasága előállít egy év alatt.

Mibe fekteti a pénzét az SNB?

Érdekes adat,

de a svájci jegybank a vagyonának 94 százalékát külföldön fekteti be.

A jegybankok többsége ezeket a befektetéseket stabil eszközökben tartja, például a FED vagyonának 55 százaléka hever amerikai államkötvényekben, míg 40 százaléka államilag támogatott jelzálogfedezetű értékpapírokban (MBS).

IllusztrációForrás: AFP/Fabrice Coffrini

Azonban a Svájci Nemzeti Bank vállalta a kockázatot, és részvényekbe is jelentős pénz fektetett. A svájci jegybank befektetéseinek 20 százaléka részvényben van, ennek fele pedig az amerikai részvénypiacon. Ez 88 milliárd dollárt jelent, ami egyenlő a teljes amerikai részvénypiac 0,3 százalékával.

Ezzel az SNB a 35. legnagyobb amerikai részvénypiaci befektetőnek számít.

A nemzeti banknak több ismert vállalatban egymilliárd dollárnál is nagyobb tulajdona van. Ilyenek az Apple, az Alphabet (a Google anyavállalata), a Microsoft, a Facebook, az Amazon, a Johnson & Johnson és az Exxon.

A tíz legnagyobb svájci befektetés az Egyesült ÁllamokbanForrás: Origo, Sentieo, Quartz

Az SNB-nek 3 milliárd dolláros részesedése van az Apple-ben, amivel gyakorlatilag 0,35 százalékos tulajdonos. Ez azt jelenti, hogy a befektetés gyakorlatilag annyit ér, mintha minden svájci állampolgárnak 350 dolláros pozíciója lenne a részvényben.

Mivel a Svájci Nemzeti Banknak – jegybankoktól kissé szokatlan módon – vannak részvényesei, ezért az SNB köteles jelentést tenni a pénzügyi eredményeiről. Ez alapján tudható, hogy 2016-ban óriási, 20 milliárd dolláros nyeresége volt a pénzintézetnek.