Angola újabb magáncéget látna szívesen a távközlési szektorában

Utazás a nyugalom jegyében: Meseszép országok, ahol nem kell terrortámadástól tartanod
Angola
Vágólapra másolva!
Legalább egy szolgáltatóvállalat biztosan üzleti lehetőséghez juthat az angolai távközlési piacon, miután Joao Lourenco, az ország új elnöke bejelentette, eladják az állami vállalat egyes érdekeltségeit – írja a Bloomberg. A kormányzati lépéssel szeretnének véget vetni annak az állapotnak, hogy a korábbi elnök családjának tagjai és bizalmasaik, még mindig nagy befolyással bírnak a gazdaság e szektorában is.
Vágólapra másolva!

Az angolai állami vállalatnak közel felét, 45 százalékos tulajdoni arányát kívánja értékesíteni az ország vezetése, lehetőleg még ez év végéig. Bár az országban már régebb óta működik két konkurens szolgáltató, az elnök és környezete a szektor jelentős erősödését várja a magántőke bevonásától.

Angola erősíteni szeretné távközlési szektorát Forrás: Dreamstime

Olajországban fejlett távközlésre van szükség

Angola az afrikai kontinens második legnagyobb olajexportáló állama Nigéria után.

A kivitel 90 százalékát a szénhidrogének adják, a kőolaj mellett a gáz.

Agrár-ipari jellegű ország, annak ellenére, hogy területének alig néhány százalékát művelik. Az országban jelentős, még kiaknázatlan nyersanyag, főként réz és nemesfém lelőhelyek vannak.

A mostani bejelentés azonban a távközlés korszerűsítésére koncentrál. Az állami vállalat mellett működő egyik társaság feje Isabel dos Santos, Afrika leggazdagabb nője, aki cégvezetőként óriási befolyással van a dolgok alakulására ebben a szektorban. A harmadik szolgáltató szintén magántulajdonban van.

Isabel dos Santos és családja óriási befolyással bír az angolai gazdaságban, ezt próbálja az új elnöki vezetés megtörni Forrás: AFP/Fernando Veludo

Egyes vélekedések szerint,

az új elnök a részprivatizáció révén szeretne magának nagyobb gazdasági mozgásteret kiharcolni és a dos Santos család befolyását visszaszorítani.

Ennek érdekében már az állami olajvállalattól, a Sonangol-tól is eltávolította az ott is vezető beosztást betöltő üzletasszonyt.

Ritka mint a fehér holló

Afrikában már sok ország privatizálta távközlési szektorát, így új koncessziók megszerzésére ritkán nyílik lehetősége a befektetőknek. Ahogy az Origo összeállításában bemutatta, a villamosenergia és a telekommunikáció (különösen a mobil kommunikáció) fejlődése egész Afrika fejlődésének lehet a kulcsa.

Angolában mindez azután történik, hogy 38 év után távozott a hatalomból José Eduardo dos Santos elnök.

A mobilkommunikáció Afrika fejlődésének kulcsa lehet Forrás: AFP/Issouf Sanogo

Az olajár 2014-es csökkenése felszínre hozta az exportfüggő Angola gazdasági gondjait és a gazdaságot átjáró korrupciót.

Az állam aukciós formában kívánja értékesíteni a szolgáltatási engedélyt, és azt várja, hogy a helyi piacon megjelenő új szolgáltató vezetékes és mobil telefonos szolgáltatást is nyújtson, emellett biztosítson internet hozzáférési lehetőséget és előfizetős televíziós csomagokat is az országban.

Angola mellett Zambia a másik afrikai ország, amely bejelentette, szívesen látnának egy negyedik szolgáltatót is a piacon.