A keresőóriás a tiszta energia legnagyobb vállalati felvásárlója

Kansas, szél
TO GO WITH AFP STORY US-ENVIRONMENT-ENERGY Wind turbines, built to provide eco-friendly power, stand at sunset, December 1, 2009, in Greensburg, Kansas. On May 4, 2007, Greensburg, a typical Midwestern US farming town of some 1,400 people, was 95 percent destroyed by a tornado. After the tornado, residents took the decision to rebuild as a model green community for rural America, attracting a group of experts and enthusiasts, helping the community to try to achieve economical, environmental and cultural sustainibilty using renewable energy, LEED building standards and encouraging residents and businesses to go green. Greensburg is the only US city that requires that all city-owned buldings meet the US Green Building Council's LEED Platinum standards. AFP PHOTO/Emmanuel DUNAND / AFP PHOTO / EMMANUEL DUNAND
Vágólapra másolva!
Minden korábbinál több tiszta energiát vásárol létesítményei számára a Google, ezzel pedig egyértelműen vezeti a környezetbarát forrásból működő vállalatok listáját – jelentette a Bloomberg. A második helyen szintén egy technológiai óriás, az Amazon áll.
Vágólapra másolva!

Négy szélerőműből összesen 536 megawatt tiszta energiát vásárol a Google, ez minden korábbinál többet jelent. Ezzel a vállalat biztosítottnak tekinti az idei évre vonatkozó tisztaenergia-szükségletét. Jövőre mind a keresőóriás, mind az Amazon, szükségletei szerint kívánja növelni a felhasznált tiszta energia mennyiségét.

Példát mutatnak

A Google nem csak az Egyesült Államokban, hanem két másik kontinensen is a tiszta energiák egyik legnagyobb vállalati felvásárlója, ezzel pedig cégek tucatjait segítheti közvetetett módon abban, hogy erre az útra lépjenek – jelzik a BNEF nevű elemzővállalatnál annak kapcsán, hogy a Google ezen a téren is megerősítette vezető szerepét.

A Google a legnagyobb vásárlója a tiszta energiának a vállalati körben Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A cég szerződéseket kötött olyan szélfarmokban kitermelt energia felvásárlására is, amelyek jelenleg még csak épülnek,

befejezésük pedig a következő két évben várható.

A most létrejött megállapodásokkal a cég 2397 megawatt tiszta energia felvásárlására vállalt kötelességet az Egyesült Államokban, világszerte összesen 3186 megawattnyira.

Ezresek jutnak a második legnagyobbnak is

A Google nyomában ott vannak a világ további vezető techvállalatai.

Az Amazon léphet fel a dobogó második fokára a vállalatai tisztaenergia-vásárlók között.

Az Amazon követi a keresőóriást a vállalati tiszta energiák rangsorában Forrás: AFP/Peter Endig

Ez a cég 1219 megawattot vásárol az Egyesült Államok területén. Az Alphabet pedig több mint 500 megawatt energia megvásárlását jelentette be, több különböző erőműből.

A várakozások szerint, a világ vezető vállalatainak tiszta energia iránti igénye várhatóan növekedni fog a következő években.

Így az abba beruházóknak vélhetően egyelőre nem kell aggódniuk amiatt, lesz-e kereslet az erőműveikben kitermelt villamos energiának. A Google máris két újabb szélerőmű termelésére jelentette be igényét. Az egyenként 98 megawatt kapacitású egységek összesen 50 ezer háztartást is képesek ellátni, ha a keresőóriás mégis lemondana az ott rendelkezésre álló energiáról.