Minden korábbinál több tiszta energiát vásárol létesítményei számára a Google, ezzel pedig egyértelműen vezeti a környezetbarát forrásból működő vállalatok listáját – jelentette a Bloomberg. A második helyen szintén egy technológiai óriás, az Amazon áll.

Négy szélerőműből összesen 536 megawatt tiszta energiát vásárol a Google, ez minden korábbinál többet jelent. Ezzel a vállalat biztosítottnak tekinti az idei évre vonatkozó tisztaenergia-szükségletét. Jövőre mind a keresőóriás, mind az Amazon, szükségletei szerint kívánja növelni a felhasznált tiszta energia mennyiségét.

Példát mutatnak

A Google nem csak az Egyesült Államokban, hanem két másik kontinensen is a tiszta energiák egyik legnagyobb vállalati felvásárlója, ezzel pedig cégek tucatjait segítheti közvetetett módon abban, hogy erre az útra lépjenek – jelzik a BNEF nevű elemzővállalatnál annak kapcsán, hogy a Google ezen a téren is megerősítette vezető szerepét.

A Google a legnagyobb vásárlója a tiszta energiának a vállalati körbenForrás: AFP/Emmanuel Dunand

A cég szerződéseket kötött olyan szélfarmokban kitermelt energia felvásárlására is, amelyek jelenleg még csak épülnek, befejezésük pedig a következő két évben várható.

A most létrejött megállapodásokkal a cég 2397 megawatt tiszta energia felvásárlására vállalt kötelességet az Egyesült Államokban, világszerte összesen 3186 megawattnyira.

Ezresek jutnak a második legnagyobbnak is

A Google nyomában ott vannak a világ további vezető techvállalatai. Az Amazon léphet fel a dobogó második fokára a vállalatai tisztaenergia-vásárlók között.

Az Amazon követi a keresőóriást a vállalati tiszta energiák rangsorábanForrás: AFP/Peter Endig

Ez a cég 1219 megawattot vásárol az Egyesült Államok területén. Az Alphabet pedig több mint 500 megawatt energia megvásárlását jelentette be, több különböző erőműből.

A várakozások szerint, a világ vezető vállalatainak tiszta energia iránti igénye várhatóan növekedni fog a következő években.

Így az abba beruházóknak vélhetően egyelőre nem kell aggódniuk amiatt, lesz-e kereslet az erőműveikben kitermelt villamos energiának. A Google máris két újabb szélerőmű termelésére jelentette be igényét. Az egyenként 98 megawatt kapacitású egységek összesen 50 ezer háztartást is képesek ellátni, ha a keresőóriás mégis lemondana az ott rendelkezésre álló energiáról.