Az atomenergia fontos szerepet tölt be az energiaellátás biztonságában, ezért is jó döntés a paksi atomerőművi blokkok üzemidejének hosszabbítása - mondta Kovács Antal, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója a Magyar Energetika valamint VGF víz, gáz fűtéstechnika épületgépészeti szaklapok kiadója szakmai konferenciáján.

A Paksi Atomerőmű 1-es blokkjánál 2032-ig, a 2-es blokknál 2034-ig, a 3-as blokknál 2036-ig már meghosszabbította a hatóság az üzemidőt, a 4-es blokknál 2017 december végén jár le az üzemidő, amelyet további húsz évre terveznek kitolni, várják a hatósági döntést.

A kommunikációs igazgató hangsúlyozta, a Paksi Atomerőmű folyamatos fejlesztéssel növelte a blokkok biztonságát, különböző szakmai nemzetközi szervezetek is elismerik a létesítmény biztonságát.

Az atomenergia termelésnek nincs negatív hatása a környezetre, a párizsi klímacsúcson vállaltak teljesítéséhez pedig elengedhetetlen az atomenergia használata - jelentette ki a Paksi Atomerőmű Zrt. kommunikációs igazgatója.

Czifrus Szabolcs, egyetemi docens, a Budapesti Műszaki Egyetem nukleáris technika tanszékének igazgatója előadásában kiemelte, hogy a nukleáris energia részesedése a villamosenergia-termelésben növekszik, a világon 449 atomerőművi blokk üzemel, és 60-at építenek.