Kemény pofont kaphat a brit kereskedelem, ha a szigetország végül nem tud érdemi megállapodást kötni az Európai Unióval a kilépés utáni időszakról. A Credit Suisse összegyűjtötte, mely szektorok szenvedhetnek a leginkább.

Megrekedtek a brexittel kapcsolatos tárgyalások Nagy-Britannia és az Európai Unió között, miután Theresa May brit miniszterelnök és az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker hétfőn megerősítették, hogy tudtak eredményt elérni. Ennek egyik oka az volt, hogy nem született megegyezés az ír határkérdésben – írja a Business Insider.

Noha mindkét oldal azt közölte, hogy a megbeszélések során jelentős előrelépések is születtek, még mindig megvan a reális esélye annak, hogy nem lesz érdemi megállapodás a két fél között, mire 2019 márciusában Nagy-Britannia elhagyja az Európai Uniót. Gazdasági értelemben pedig egy ilyen forgatókönyv széles körben sújtaná Nagy-Britanniát.

Mindazonáltal a brit gazdaság egyes területei jobban megéreznék a kellemetlen hatásokat, mint mások – mondják a Credit Suisse elemzői. Éppen ezért a bank iparágakra lebontva megvizsgálta, hogyan érintene hat kulcsfontosságú szektort, ha végül valóban elmaradna a megállapodás.

Pénzügyi szektor

A brit pénzügyi szektor a szigetország gazdaságának egyik ékköve, és rendkívül nagy mértékben járul hozzá az állam adóbevételeihez. Vagyis ha nem sikerül bebiztosítani egy működőképes brexit-megállapodást, az nem csupán ezt az iparágat, de rajta keresztül egész Nagy-Britanniát igen erősen megütné.

A Credit Suisse elemzői szerint a legrosszabb forgatókönyv alapján a pénzügyi szektorban 65-75 ezer álláshely tűnne el.

Ezzel együtt 8-10 milliárd fontnyi adóbevételtől esne el az állam, és 18-22 milliárd fonttal csökkenhet az iparág bruttó hozzáadott értéke a gazdasági teljesítményhez. Nemzetgazdasági szinten ez azt jelentené, hogy a brit GDP 1,3 százalékkal csökkenhetne a bázishoz képest, míg a foglalkoztatottság 0,2 százalékkal, az adóbevételek pedig 1,6 százalékkal zsugorodnának.

Mezőgazdaság

A mezőgazdaság már most nehéz helyzetben van, mivel szembe kell néznie a munkaerőválsággal, melyet csak fokozott a brexitszavazás eredménye. Ha pedig még megállapodás sem lesz, akkor a helyzet még rosszabbra fordulhat.

A brit gazdaság egészének igen kellemetlen lenne, ha nem lenne megállapodásForrás: AFP/Oli Scarff

A legnagyobb problémát az jelentené, hogy megegyezés hiányában

a brit termelők elveszítenék az európai közös mezőgazdasági politikával járó támogatásokat, melyek bevételeik nagyjából 50-60 százalékát adják. Ez pedig akár magasabb árakat is jelenthet a fogyasztók számára – mondják a banknál. Ráadásul Nagy-Britanniának ezzel együtt vámokat kellene kivetnie a beérkező élelmiszerimportra, ami a számítások szerint 8 százalékkal emelhetné meg az élelmiszerárakat, mintegy 70 bázisponttal fokozva ezzel az inflációt.

Autóipar

Az autóipar volt az egyik első olyan szektor, amely komolyabb nyilvánosságot kapott a brexitszavazás után, mivel a kormány gyorsan igyekezett garanciákat adni a japán Nissannak azzal kapcsolatban, hogy biztosítják a társaság sunderlandi működését.

A brit autóipar azonban ezer szállal kötődik az EU-hoz, vagyis hatalmas pofont jelentene, ha megegyezés nélkül húznák fel újra a kereskedelmi kerítéseket. Ha ez a forgatókönyv valósul meg, úgy a számítások szerint a szektor 4,5 milliárd fontos költségemelkedéssel kell számoljon, amivel együtt járna az autóárak 15 százalékos emelkedése. Ez a Credit Suisse szerint nemcsak újabb 70 bázispontos inflációemelkedést jelentene, de várhatóan 20 százalékos csökkenést is a gépjárműeladásokban.

Légiipar

A brit pénzügyminiszter mellett több iparági vezérigazgató is megerősítette, hogy amennyiben nem lesz megegyezés a brexittel kapcsolatban, a légiipar jelentős csapást szenvedhet el.

Számos szektor számíthat kellemetlenségekreForrás: Dreamstime

Ezzel a megállapítással a Credit Suisse is egyetért. A bank hangsúlyozza, formális megállapodás hiányában,

a brit légitársaságok elveszíthetik a működési jogot az EU területén, illetve azokban a harmadik országokban, melyek tagjai az Európai Közös Légtérnek. Emellett a légiipar nagyban támaszkodik az európai beszállítói láncokra, melyek sérülése szintén igen kellemetlenül érintené a területet.

Atomenergia

Ezen a téren az lehet a probléma, ha Nagy-Britannia bilaterális megállapodás nélkül, rendezetlen körülmények között lép ki az Európai Atomenergia Közösségből (Euratom). Ez ugyanis korlátozhatja a működéshez szükséges komponensek mozgását, ami komoly kieséseket jelenthetne Nagy-Britanniában. Ráadásul az Euratomon kívül az atomenergia-kutatásokhoz szükséges források bevonása is nehezebb lenne – figyelmeztet a Credit Suisse.

Gyógyszeripar

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) már át is települt Londonból Amszterdamba a brexit miatt, de a brit gyógyszeripart széles körben is negatívan érintheti a kilépés.

A Credit Suisse szakértője megjegyzi, ha nem lesz megállapodás, az azért sújthatja a szektort, mert a különböző ellenőrzések a vámoknál és a határokon késéseket okozhatnak a szállításban. Ez pedig végső soron az árak növekedéséhez vezethet.