Az olcsó munkaerő miatt a cégek hosszú időn keresztül Ázsiába helyezték ki gyártókapacitásaikat. Azonban egy új trend van kialakulóban, melyet a világ legnagyobb sörvállalatai használnak ki leginkább, és sorra nyitják üzemeiket Afrikában. Most épp a Heineken visz egy beruházást a világ negyedik legszegényebb országába.

A világ második legnagyobb sörkonglomerátuma, a Heineken óriási építkezésbe kezdett. A 100 millió dolláros (azaz 26,4 milliárd forintos) befektetés azonban nem épp egy szokványos helyen valósul meg.

A legújabb gyár Mozambikban épül, amely arról is híres, hogy a világ negyedik legszegényebb országa.

A gyár a fővárosban, Maputóban lesz, és a termelés 2019-ben indul el. A gyár kapacitása 800 ezer hektoliter lesz naponta – írja a Bloomberg.

HeinekenForrás: Origo

Nem ez az első gyár, amelyet Afrikában nyit a holland vállalat, Nigériában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban is van üzeme már a gyárban.

Emellett a Heineken 178 millió dollárból nyitotta meg új üzemét Elefántcsontpartban.

Az afrikai nyitás a sörgyárak részéről általános trendnek számít, a piacvezető AB InBev szintén jelen van Mozambikban, itt a 2M, Laurentina és Manica márkákat gyártják.

Mozambik gazdaságának jót tesznek a multinacionális sörgyárak. Az ország gazdasága a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelentése alapján 4,7 százalékkal bővült tavaly, az ország lakossága pedig 29,5 millió fő.