Több száz épület kapott már minősítést a dolgozói és a lakói jóllétre

2017.12.11. 10:41

A világ több mint hatszáz - a dolgozók és a lakók egészségének szempontjait is figyelembe véve tervezett - épülete közül minden ötödik Európában épült vagy épül - írja közleményében a Futureal csoport. Lakosságszámra vetítve Magyarország előkelő helyet foglal el a listákon. A világon a hatodik, Európában pedig a második helyen áll a WELL Building minősítésre regisztrált épületek száma alapján.

A világon eddig több mint 600 épületet regisztrált a WELL Building Institute, amelynek nemzetközi besorolása a dolgozók vagy lakók egészségi állapotára és közérzetére pozitív hatást gyakorló szempontokat ismeri el az iroda- és lakóépület-fejlesztéseknél. A minősítési rendszerben regisztrált épületeknek ötöde található Európában, a legtöbb, szám szerint 40 ilyen épület, Franciaországban. A második helyen az Egyesült Királyság áll 24 épületettel, Magyarország pedig 7, a dolgozói „jóllétet" szem előtt tartó irodakomplexummal szerepel a listán.

Világszerte több száz épület kapta már meg ezt a minősítéstForrás: Futureal

Élvonalban Magyarország

Lakosságszámra vetítve nemcsak Európa, hanem a világ élvonalába is tartozik Magyarország: a hazai WELL Building-regisztrált épületek aránya az összes érintett európai ország átlagának 2,5-szerese, ami Írország után a második helyet jelenti a kontinensen ebben az összevetésben, de globálisan is a hatodik helyre sorolja Magyarországot, közvetlenül az Egyesült Államok után.

Regisztrált épületek száma EurópábanForrás: Varga Imre /Futureal

Az International WELL Building Institute (WELL) nemzetközi besorolása az épületek emberi szervezetre, egészségre, közérzetre gyakorolt hatását vizsgálja és értékeli

Az értékelés hét szempont – levegőellátás, a víz, az egészséges táplálkozás lehetősége, a természetes fény, a testmozgás, a kényelem és a szellemi frissesség – alapján történik. A minősítési rendszer ugyanakkor a jövőben több elemmel is kibővülhet.

A zöld építés legrangosabb szakmai rendezvényén, a Bostonban megrendezett Greenbuild 2017 konferencián és kiállításon elhangzottak szerint akár a munkáltató cégeket is minősíthetné egy hasonló rendszer, ezzel is nagyobb elkötelezettséget indukálva a dolgozói jóllét felé.A kritériumok kibővülhetnek a munkába jutás és a munkahely szélesebb környezetének vizsgálatával, hiszen ezek is komoly kihatással lehetnek a dolgozók egészségére.

A "zöld építészet" a jövő egyik legfontosabb trendje lehet

A környezettudatosság és az épületet használók egészségének figyelembe vétele olyan szempontok, melyek a jövő épületeinek tervezésekor első helyen szerepelhetnek.

A zöld építészet számára egyértelmű, hogy az emberiség milyen mértékben felelős a bolygó változásaiért, ezért minden más elé helyezi, hogy az épített környezet alakításával a Földet egy hosszú távon fenntartható, élhető otthonná alakítsa" – fogalmazott Bill Clinton, korábbi amerikai elnök, a Greenbuild 2017 konferencián.

A washingtoni Fehér Ház korábbi felújítását, illetve a hurrikán sújtotta területek újjáépítését is ezek a szempontok motiválták, mint ahogy egy amerikai támogatással, Haitin épülő iskola tervezésénél is nagy hangsúlyt fektettek a „jóllét" kritériumaira.

Magyarországon is növelni szeretnék az ilyen minősítési épületek számátForrás: Futureal

Magyarországon a Futureal-csoport fejlesztései közül a budapesti Váci úti irodafolyosón épülő Advance Tower, az Etele tér és a Kelenföldi pályaudvar mellett, az M1-M7 autópályák fővárosi bevezető szakasza közelében megvalósuló Budapest ONE, illetve a Corvin-negyedben fejlesztett Corvin 5 irodakomplexumok szerepelnek a WELL Building regisztrációs listáján.

A hazai irodapiacon is megkerülhetetlen fenntarthatósági épületminősítések, mint a LEED és a BREEAM, a WELL Building-besorolással kiegészítve egy olyan egységes rendszert jelentenek, amely a környezettudatosság teljes spektrumán kiemelkedő épületek létrehozását teszi lehetővé.