Rekord nagyságú büntetést kapott az Apple

2017.12.05. 16:04

Megszületett a döntés az Európai Unió és az Apple között zajló bírósági ügyben, aminek értelmében az amerikai vállalat rekordnagyságú büntetést fizet ki Írországnak a be nem fizetett adók után. Írország és az Apple is felebezett a döntés ellen.

Hatalmas bírságot kapott az Apple az Európai Bizottságtól. Ezt a büntetést bizonyára megérzi az Apple, hiszen a 15,4 milliárd dollár a cég teljes készpénzkészletének a 6 százaléka, és az Európai Unió történetének legnagyobb adózási bírsága. Az ítélet már több mint egy éve megszületett, azonban Írország nem tett semmilyen lépést a pénz begyűjtésének érdekében.

illusztrációForrás: AFP/Anadolu Agency/Asanka Brendon Ratnayake

A döntés értelmében az Apple-nek utólagosan kell visszafizetnie minden adókedvezményt.

Írország gazdasági okokból alacsony adókulccsal próbálta megszerezni a nagyvállalatok pénzét. Ezért volt lehetséges az, hogy az Apple 2003 és 2014 között mindössze 0,005 százalék és 1 százalék közötti adót fizetett be az íreknél, az összes európai profitjuk után.

Az Európai Bizottság szerint ezzel az Apple jelentős előnyt szerzett a versenytársakkal szemben, mivel minden cégnek ugyanazok az adózási szabályok szerint kellene adózni, de ez nem így történt, Írország pedig egy céget előnyben részesített a többiek szemben.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatójaForrás: AFP/Bernd Thissen

Az ügy az Európai Bíróság elé fog kerülni, ami azt jelentheti, hogy nem fog egyhamar rendeződni a helyzet annak ellenére sem, hogy az ír pénzügyminiszter Paschal Donohoe már 2018 első negyedévében várna az Apple első csekkjét.

Az Európai Bizottság csak akkor zárja le a Dublin ellen folyó bírósági ügyet, ha az Apple-re kiszabott büntetést teljes egészében begyűjtik.