További egyeztetések lesznek a bérekről a közszolgáltató cégeknél

Volánbusz autóbusz autóbusz-pályaudvar felirat FOTÓ ÁLTALÁNOS KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ KÖZLEKEDÉSI LÉTESÍTMÉNY pályaudvar
Pünkösd napján a munkaszüneti menetrend szerint fognak közlekedni a Volánbusz járatai.
Vágólapra másolva!
A következő hetekben kezdődnek az állami vállalatoknál a jövő évre tervezett, átlagosan 12 százalékos béremelés felosztásával kapcsolatos tárgyalások - írta a Magyar Idők.
Vágólapra másolva!

A lap emlékeztet, tavaly az állami közszolgáltató cégeknél – a postánál, a Volán-társaságoknál, a MÁV-nál, valamint a vízügyi ágazatokban – kötöttek hároméves, összesen átlagosan 30 százalékos bérmegállapodást.

Az idén ennek köszönhetően 13-15 százalékkal nőttek a fizetések,

amelyből minden dolgozó részesült, ám a munkaerőhiány továbbra is fennáll.

Illusztráció Forrás: MTI/Jászai Csaba

Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke szerint már korábban kezdeményezték egy új fórum létrehozását a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának mintájára, ami reményeik szerint már januárban összeülhet.

A várhatóan hamarosan megalakuló fórumon képviseltetnék magukat az állami vállalatok vezetői, a kormány – mint fenntartó – részéről a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára, valamint a szakszervezetek.

Tavaly a felek már tárgyalóasztalhoz ültek a hároméves bérmegállapodás megkötésekor. Palkovics rámutatott, át kell tekinteniük az állami fenntartású cégek helyzetét, és

közösen kell megoldást találni a munkaerőhiány enyhítésére, mivel a problémát csak nemzetgazdasági szinten lehet kezelni, vállalati szinten már nem orvosolható a jelenség.

Példaként említette a Volán-társaságokat, ahol a buszsofőrök iránti nemzetközi kereslet is hatalmas, ráadásul a magánszféra is konkurenciát jelent, habár jövőre az ágazatban további 10-12 százalékkal nőnek a fizetések.

Illusztráció Forrás: MTI

A szakszervezeti vezető szerint a béremelés mellett a cafeteria-keret bővítése, a biztosítások, egészségügyi járandóságok szélesítése, valamint egyéb szociális intézkedések bevezetése is segíthet.