A víz és a vihar okozza a legtöbb kárt a háztartásoknál

2017.12.06. 12:01

A leggyakrabban előforduló lakásbiztosítási kárkifizetéseket a vezetékes vízkárokhoz kapcsolódó helyreállításokra,  a legnagyobb összegűeket a tűz és robbanáskor keletkezett károkra, valamint villámcsapás kapcsán tett bejelentésekre teljesítette a Genertel - áll a társaság közleményében. A biztosító statisztikájából kiderül az is, hogy családi házak esetében a kárkifizetések összege közel négyszerese a lakásoknál kifizetett összegeknek.

A társaság a 2016 januárja és 2017 október vége között vizsgálta meg az ingatlanoknál jelentkező károk adatait. A lakásbiztosításhoz kapcsolódó összes – közel 10 ezer – káresemény 47 százaléka három típushoz tartozik: vezetékes vízkárhoz, elemi kárhoz (vihar/felhőszakadás, jégverés, földrengés, villám másodlagos hatása, vízkár), valamint üvegtöréshez. Az elemi károk közül leggyakrabban a viharokból fakadó káreseményt regisztrálta a biztosító.

Sok kárt okoztak a viharok az elmúlt években a lakóingatlanokbanForrás: MTI/Balázs Attila

Nyáron történt a legtöbb káresemény

A társaság adatai szerint, a vizsgált hónapokban regisztrált közel tízezer káresemény 9,4 százaléka 2016 júliusában történt. De 2017 nyári időszaka is eseménydús volt, hiszen az összes káresemény majdnem 20 százaléka ekkor következett be.

A tavaszi és nyári hónapokban bejelentett károk 25 százaléka vihar és felhőszakadáshoz, 22 százaléka csőtöréshez (és vezetékes vízkárhoz), 8 százalék villámcsapás másodlagos hatásához, 11 százalék pedig üvegtöréshez kapcsolódik.  

Az elmúlt év adatai alapján 2016 júliusában érkezett a biztosítóhoz a legtöbb kárbejelentés. Ezek közül a három leggyakoribb káresemény szintén a fent említett három kategóriában történt; vihar és felhőszakadás (47 százalék), villámcsapás másodlagos hatása (12 százalék) és üvegtöréshez kapcsolódik (9 százalék).

Budapest-vidék viszonylatban a fővárosban regisztrálták a biztosítónál a kárbejelentések 26 százalékát, a teljes kifizetésekből pedig – több mint 788 millió forint – 12 százalékos arányban részesült Budapest.

Az elmúlt évek kárértékei alapján, nem érdemes elfeledkezni az ingatlanra kötött biztosításrólForrás: 123rf

A tűzkárok kerültek a legtöbbe

A legnagyobb mértékű kifizetést összességében a vezetékes vízkárok okozta bejelentések rendezésére fordította a biztosító, átlagosan 49 ezer forintot.

Tűz és robbanásnál a legnagyobb az egy kárra jutó kifizetések összege, mintegy 569 ezer forint.

Betöréses kár esetén 112 ezer forint, villámcsapás okozta másodlagos kárnál 66 ezer forint, míg felelősségi kárnál 31 ezer forint volt az átlagos kompenzáció mértéke.

Családi házak esetében a kárkifizetések összege – közel 300 millió forint – közel négyszerese volt a lakások esetében kifizetett összegeknek.

A családi házakban történt károk értékei jóval magasabbak voltak a lakások kártértékeinélForrás: geppetto.hu

Sőt; a milliós kárfizetések nagyobb része is a házakhoz kapcsolódik, éppen a leggyakoribb kártípusok kapcsán.

A biztosítótársaság jelzi, adatai szerint egyre nagyobb azoknak a kifizetéseknek az aránya, amelyek a lakásbiztosítási csomagban szereplő kiegészítő szolgáltatásokhoz kapcsolódnak. Például az úgynevezett bővített üvegtörés kiegészítő (az alap üvegtörés kockázaton felül nyújt szolgáltatást) esetén az átlagos kárkifizetés összege 40 ezer forint volt.