A dánoknál hamarosan eltűnik a készpénz

2017.12.08. 07:03

Dániában egyre kevesebbet használják a készpénzt az emberek, helyette a modern technológia segítségével fizetnek a mindennapokban. A kormány egyik tanulmánya megállapította, hogy kétszer annyiba kerül, ha készpénzzel fizetünk, mintha bankkártyával. Emellett fontos szempont volt a fekete gazdaság felszámolása is.

A Danske Bank által piacra dobott alkalmazás, a MobilePay lehetővé teszi, hogy a vásárlók egyszerűen fizessenek termékekért, de akár barátaiknak vagy családtagjaiknak is utalhatnak pénzt gyorsan. A funkció 2013-ban robbant be a köztudatba és kétségkívül hatalmas sikert aratott, hiszen a dánok fele már a MobilePay-t használja fizetéshez.

Ez egy digitális pénztárca, amely lehetővé teszi, hogy mobiltelefonnal is lehet fizetni.

illusztrációForrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Paul Mayall

A készpénzmentes társadalom pedig egyre közelebb van,  ezt jól mutatja az is, hogy a dán kormány már engedélyezte néhány bolt számára, hogy megtagadják, ha valaki esetleg készpénzzel akar fizetni. Mindeközben Dánia központi bankja folyamatosan keresi a lehetőségeket egy új kriptovaluta létrehozására.

illusztrációForrás: hemis.fr/BIBIKOW Walter / Hemis.fr/Bibikow Walter / Hemis.Fr

A MobilePay és a bankkártyák elterjedésével egyre nehezebb a bűnszervezetek számára a pénz mozgatása, valamint az adócsalás is jelentősen visszaszorult az új fizetési eszközöknek köszönhetően. Nem csak Dániára, hanem egész Skandináviára jellemző, hogy egyre kevesebb készpénzt használnak a hétköznapokban.

Dániában mindenkinek van bankszámlája, még a hajléktalanoknak is, akik bevételük zömét jótékonysági újságok árusításával szerzik meg.

Havonta 90 000 példányt értékesítenek a Hus Forbi újságból, amiért szintén lehet MobilePay használatával fizetni.

illusztrációForrás: robertharding/Jim Nix/Jim Nix

Ez komoly problémát jelentett, hiszen a kiadónak minden egyes eladott példány után külön kellett fizetni az árusnak, ez pedig drága és időigényes volt. A Danske Bank erre is talált megoldást és létrehozták az Elton nevű robotot, amely automatizálja a kifizetéseket, így azok gyakorlatilag azonnal megjelennek az eladó számláján.