Kirúgható a munkavállaló minőségi cserére hivatkozva

Egészségkövet segít, hogy jobban érezd magad a munkahelyeden
business woman
dolgozó nő nők
vállalat
értekezlet
Vágólapra másolva!
A minőségi cserének, mint munkaviszony-megszüntetési indoknak nem jogszabályi alapja van, hanem a bírói gyakorlatból következik. A jogszabály csupán annyit ír elő a munkáltató számára, hogy a munkaviszony felmondását indokolni köteles. A felmondás indoka pedig kizárólag a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével, illetve a munkáltató működésével függhet össze.
Vágólapra másolva!

A minőségi cserét a bírói gyakorlat a működési okok közé sorolja - mutat rá az adózóna.hu összefoglalója. A működési okú megközelítésnek pedig azért van kiemelkedő jelentősége, mert azt a munkavállaló nehezen támadhatja. A munkáltató mérlegelési jogára van ugyanis bízva, hogy mely szaktudásnak, képességnek tulajdonít nagyobb szerepet a jövőben. Ennek keretében pedig akkor is helye lehet a felmondásnak, ha a munkavállaló a munkakörét kifogástalanul látta el.

A felmondás indoklásában azonban mindenképpen utalni kell a minőségi csere körülményeire, munkaügyi perben pedig a munkáltatónak kell tudnia bizonyítani, hogy a munkavállaló munkájára már nincsen szükség, mert van nála sokkal jobb.

S bár nem kell azonnal pótolni a kirúgott munkavállalót, ha tartósan nem valósul meg ténylegesen a csere, a volt munkavállaló már simán perelhet.

A minőségi csere elmélete alapján jogszerű a felmondás, ha a munkáltató azért szüntette meg a dolgozó munkaviszonyát, mert helyette olyan személyt kíván alkalmazni, akinek a munkaerejét és a munkaidejét – többféle szakképzettsége folytán – gazdaságosabban tudja felhasználni.

A minőségi cserével indokolt rendes felmondás esetén nem a munkakör ellátásához szükségszerű képzettség, képesség meglétét kell vizsgálni. Az viszont vizsgálandó, hogy a minőségi csere indoka az adott munkakör ellátása szempontjából okszerű-e, illetőleg a munkáltató eljárása megfelel-e a jóhiszemű és tisztességes eljárás követelményének. Emellett a munkáltató döntési körébe tartozik annak meghatározása, hogy számára milyen szempontok alapján, miként valósul meg az érintett munkakör eltérő (magasabb) színvonalú ellátása.

Önmagában nem minősülhet minőségi cserének, ha a kirúgott munkavállaló helyébe egy ugyanolyan iskolai végzettségű, azonos kvalitású munkavállaló lép úgy, hogy eközben az átszervezés során nem került az adott munkaterületre kvalifikáltabb munkaerő. Hiszen itt nem bizonyított a minőségi ugrás.

Van egy jó és egy rossz hírem: a jó, hogy lesz egy kvalifikált munkatársunk... Forrás: Thinkstock

Az elsődleges korlát a munkáltató számára az, hogy egyértelműen bizonyítania kell tudnia: a minőségi csere következtében valóban nincsen szükség a munkavállaló munkájára. Meg kell tehát jelölni azt a körülményt, munkáltatói feladat-, illetve célváltozást, amely a munkavállaló munkaviszonyának megszüntetését indokolta, s amely miatt a munkavállaló képzettségével, tapasztalatával, gyakorlatával eredeti munkaköri feladatait már nem tudta ellátni. Tipikusan ilyen a technológia változás miatti új ismeret fontossága.

Akkor sem jogszerű a munkaviszony megszüntetése minőségi cserére hivatkozva, ha a munkavállaló észszerű időn belül képes lenne elsajátítani az új készségeket,

megszerezhetné az újfajta tudást, ismeretet.