Az infláció novemberben 2,5 százalékos volt, több dolog is jelentősen drágult az elmúlt időszakban. Leginkább a tojás és a tejtermékek ára emelkedett.

A Központi Statisztikai Hivatal közzétette a november havi inflációs adatról szóló gyorstájékoztatóját.

Ebből kiderül, hogy novemberben 2,5 százalékos volt az éves infláció, az előző hónaphoz viszonyítva a fogyasztói árak átlagosan 0,4 százalékkal.

Októberben 2,2 százalékosra csökkent az infláció a szeptemberi 2,5 százalékról.

Idén 2-3 százalék között változott az inflációForrás: KSH

Január-novemberben az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak átlagosan 2,4 százalékkal emelkedtek. Novemberig elmúlt egy évben a legnagyobb mértékben a dohányáruk (10,9 százalék), valamint az élelmiszerek (3,4 százalék) ára nőtt.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, hogy az infláció novemberi emelkedését az üzemanyagok árának emelkedése okozta, éves összevetésben 5,9 százalékos volt a drágulás.

IllusztrációForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Az élelmiszerek között a tojás, a tejtermékek, a vaj ára emelkedett legjobban, amit az áfacsökkentés nem tudott ellensúlyozni. Az élelmiszerek éves áremelkedése utoljára 2015 júliusban volt ennél magasabb, a szeszes italok és dohányáruk pedig 2013 decemberben drágultak a novemberinél jobban.

A szezonálisan kiigazított éves maginfláció 2,7 százalékos volt az előző év azonos időszakához képest, az októberivel megegyezően.

Egy év alatt az élelmiszereken belül

  • a tojás ára 23,0 százalékkal,
  • a vaj, vajkrém 15,4,
  • a tejtermékek 9,6,
  • a kenyér 7,5,
  • a párizsi, kolbász 7,3,
  • a sajt 7,1,
  • a sertéshús 4,1 százalékkal drágult.

A baromfihús ára 13,1, a cukoré 8,5 százalékkal csökkent. A burgonya 3,9 százalékkal olcsóbb lett, de a friss gyümölcsök ára 7,5 százalékkal emelkedett.

Drágultak a dohánytermékek (10,9) és a szeszesitalok is (3,3).

A háztartási energia ára 1,5, ezen belül a tűzifáé 12,3 százalékkal magasabb lett, míg az elektromos energia, vezetékes gáz és távfűtés ára nem változott.

IllusztrációForrás: MTI/Kovács Attila

A szolgáltatásokért 1,0 százalékkal kellett többet fizetni, 5,1 százalékkal csökkent a telefon és internet szolgáltatás ára, de 5,9 százalékkal drágultak a postai szolgáltatások, a belföldi üdülések 7,4 százalékkal drágultak, míg külföldön 5,2 százalékkal olcsóbb lett a pihenés.