Átlagos évet zárt a mezőgazdaság 2017-ben

alma almaszüret almatermelő gyümölcs KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ léalma NÖVÉNY traktor traktoros
Nagykálló, 2014. október 11. Almatermelő érkezik a Brix-Trade Kft. sűrítmény készítő üzemének telephelyére Nagykállóban 2014. október 11-én. A mai napon kezdte meg az ipari alma felvásárlását a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. A túltermelés okozta almapiaci válság enyhítésére indított kereskedőházi programban Vaján, Mátészalkán és Nagykállóban veszik át a termelőktől a gyümölcsöt. MTI Fotó: Balázs Attila
Vágólapra másolva!
A tavalyi év kiemelkedő volt a magyar mezőgazdaságban. Az erős 2016-ot nem sikerült megismételni, a növényi termelés és az állattenyésztés teljesítménye is elmaradt a tavalyi évhez képest.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette a 2017-es mezőgazdaságról szóló becslését. Ebből az derül ki, hogy a tavalyi kimagaslóan jó évhez képest idén

6,1 százalékkal csökkent a mezőgazdaság kibocsátása.

A növényi termékek termelése 8,6 százalékkal, az állattenyésztés teljesítménye 3,2 százalékkal maradt el az elmúlt évitől.

A KSH szerint ezzel átlagos évet zárt a mezőgazdaság 2017-ben.

A mezőgazdaságban előállított bruttó hozzáadott érték, ami a bruttó hazai termék (GDP) éves számításában az ágazatot képviseli,

14,9 százalékkal maradt el az elmúlt évitől.

A 12,2 százalékos éves áremelkedéssel együtt számolva a mezőgazdaság folyó áron számított termelési értéke 4,5 százalékkal volt alacsonyabb a tavalyinál.

Az előző évben kiváló eredményt hozó növénytermesztési ágazaton belül szinte minden jelentős termék esetében csökkenés volt.

Illusztráció Forrás: MTI/Balázs Attila

Az első előzetes adatok szerint

a gabonafélék kibocsátása összességében 15,8 százalékkal csökkent.

A kukorica és az árpa kibocsátása jelentősen, a búzáé kisebb mértékben esett vissza.

Az ipari növények kibocsátása 3,8 százalékkal maradt el az előző évitől, a napraforgóé nem változott, a repcéé és a szójáé csökkent.

A takarmánynövények kibocsátása gyakorlatilag nem változott,

a kertészeti termékeké 2,6 százalékkal, a gyümölcsféléké 3,2 százalékkal, a burgonyáé 5,0 százalékkal csökkent.

Az élő állatok kibocsátása 4,2, az állati termékeké 0,6 százalékkal volt kevesebb, mint az elmúlt évben. A baromfi és a sertés kibocsátása csökkent, a szarvasmarháé enyhén nőtt. Az állati termékek közül a tej és a tojás kibocsátása lényegében változatlan maradt.