Kritikusan alacsonyra apadt Malawiban a Shire folyó vízszintje. Az országot idén sújtó szárazság a máskor óriási vízhozamú folyón is érezteti hatását. Az azon épült vízerőmű adja az ország villamosenergia előállításának szinte teljes egészét, a vízhiány miatt azonban teljesítményét felére kellett csökkenteni.

Egyre hosszabb áramszünetekkel kell hogy megbarátkozzanak a délkeleti afrikai országban, Malawiban. A Mozambik, Zambia és Tanzánia közé ékelődő, még afrikai viszonylatban is szegény államban hetek óta tart a zavar, és már a fővárosban is egyre nagyobb városrészek vannak áram nélkül.

Tavaly már elkezdődött

A mostani helyzet nem előzmény nélküli. Ahogy a The Guardian írja, tavaly már beálltak hosszabb-rövidebb áramszünetek az országban, amely villamosenergia-ellátását a vízenergia kiaknázására építi. Az igazán nagy problémák azonban idén jelentkeztek, ahogy a leapadt folyó képtelen a kiegyensúlyozott termeléshez szükséges vízmennyiséget a duzzasztónak szállítani.

Malawi villamosenergia-termelése lényegében egyetlen nagy vízerőműre épül, mely vízhiány miatt nem képes maximális teljesítményreForrás: AFP/Amos Gumulira

Malawiban ezért egyre több és egyre hosszabb ideig tartó áramszünetekkel kell szembenéznie a helyieknek. Egy utóbbi kimaradás 25 óráig tartott. A kórházakban és más intézményekben, mind többet kell használni a meglévő, gázolajjal hajtott áramfejlesztőket ahhoz, hogy egyáltalán működni tudjanak.

Nem látni a végét

Az állami energetikai vállalatnál egyelőre nem tudják megmondani, mikorra várható az energiaszolgáltatás visszaállítása a megszokott mederbe. A társaság szerinta Shire folyón működő termelő 300 megawattos csúcskapacitását az elmúlt hetekben legfeljebb 160 megawattig tudták kihasználni. Az áramszünet a főváros Lilongwe és a második meghatározó település, Blantyre mind nagyobb részeit érinti.

Malawi még afrikai viszonylatban is szegény országnak számít, csak a lakosság csekély része fér hozzá a villamosenergiáhozForrás: Thinkstock

A vízenergiára berendezkedő Malawiban az apály okozta mostani probléma a későbbiekben akár muníciót is jelenthet a fosszilis energiahordozókra épített energetikai megoldások mellett érvelőknek.

Gyakori érvként hangzik el ugyanis a hagyományos termelést támogatók részéről - függyetlenül attól, hogy Malawinak nincsenek jelentős készletei hagyományos energiatermelésre alapot adó hordozókból -, hogy a

megújuló energiaforrások kiszámíthatatlanságuk miatt, nem képesek ugyanazt az ellátásbiztonságot nyújtani, mint a fosszilis hordozók.

A Malawiban állandósult áramkimaradások pedig arra is felhívják a figyelmet, hogy Afrika számos területén még mindig nem tekinthető a mindennapok részének, hogy a lakosság valamennyi tagja rendelkezzen hozzáféréssel a villamos energiához. A Világbank adatai szerint, Malawiban például a 17 milliós népesség alig 8 százalékának van hozzáférése ahhoz.