Nő a munkaadók felvételi szándéka

MuVi, Aon Hewitt, munkahelyi videó, kampány, legjobb munkahely
Vágólapra másolva!
A jövő év első negyedévére továbbra is minden iparágban kedvező képet mutat Magyarország munkaerő-piaci előrejelzése, a munkáltatók a foglalkoztatottság növelésével kalkulálnak. A felmérésben részt vevő 750 munkaadó 15 százaléka számít létszámnövekedésre, és mindössze 4 százalékuk tervez elbocsátást.
Vágólapra másolva!

A felvételi szándék bár 4 százalékkal gyengébb az előző negyedévhez képest, de 3 százalékkal csökkent az idei első negyedéves eredményekhez viszonyítva. A munkáltatók attól tartanak, hogy a 8,2 százalékos, januártól esedékes minimálbér-emelés, illetve a munkaerőhiány jelentős anyagi terhet ró rájuk - mondta Vég Ottó, a ManpowerGroup magyarországi ügyvezetője.

A munkaadók mind a kilenc vizsgált ágazatban dolgozói létszámbővítést terveznek, de a legerősebb két ilyen terület a gyártás és a szállítmányozás-raktározás 27 és 23 százalékos gyarapodással.

A gyártószektor jelentős bázisa az autóipar, ahol több mint 150 ezer ember dolgozik. Ezen a területen 10-15 százalékos növekedés várható.

Illusztráció Forrás: MUVI – Arkon

Jelentős még a felvételi szándék az építőiparban (19 százalék) és a pénzügyi és üzleti szolgáltatások területén (16 százalék), bár előbbi esetben csükkent a növekedés üteme. Folyamatosan növekszik a felvételi szándék a vendéglátásban és a kis- és nagykereskedés szektorokban is, melyek 12 százalékos létszámbővítést terveznek. Erősödést mutatnak a munkaerő felvételi mutatók a gyártószektorban (5 százalék) és a szállítmányozás, raktározás és kommunikáció ágazatban (4 százalék).

Területi bontásban mind a nyolc régióban munkaerő-növekedést terveznek a munkáltatók. A legerősebb munkaerő felvételi kedv a fővárosban mérhető (22 százalék) a legkisebb mértékű pedig Dél-Dunántúlon (4 százalék). 2017 év végéhez képest viszont nyolcból hat régióban csökkent a felvételi szándék, elsősorban az Észak-Alföldön (18 százalékkal).

A felmérés eredményeit cégméret szerint is csoportosították, ez alapján a legerősebb munkaerő felvételi szándék a nagyvállalatok körében várható, 27 százalékkal.