Idén már harmadszor emelt alapkamatot a FED

pénz dollár
An employee holds US dollar banknotes at an Indonesian money changer's office in Jakarta on August 27, 2015. Asian stocks surged August 27 after hints the US Federal Reserve will not raise interest rates next month sparked a rally on Wall Street, but dealers cautioned the spectre of a slowing Chinese economy meant more turbulence ahead. AFP PHOTO / ADEK BERRY / AFP / ADEK BERRY
Vágólapra másolva!
Az Amerikai Egyesült Államok központi bankja a várakozásoknak megfelelően emelte az alapkamatot. Nem csak az irányadó ráta növekedett, hanem az infláció és a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzés is. Szóba került a bitcoin is.
Vágólapra másolva!

Fontos döntést hozott az amerikai jegybank szerda este, ugyanis idén harmadszor emelték az Amerikai Egyesült Államok irányadó rátáját.

Az amerikai jegybank 25 százalékponttal emelte az irányadó rátát,

így az új sáv 1,25-1,5 százalék.


A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak – írja a BBC.

Illusztráció Forrás: AFP/Adek Berry

A FED nem csak az alapkamatot emelte, de a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését is. Mind 2017-re, mind 2018-ra 2,5 százalékos emelkedéssel számol a jegybank.

A korábbi előrejelzés 2,1 százalék volt.

Bár a 2,5 százalék jobb, mint vártak, de Janet Yellen, a Fed elnöke szerint fontos lenne, hogy belátható időn belül tartósan 4 százalék fölé kerüljön a gazdasági bővülés.

A jegybank szerint 2018-ban 3,9 százalékos lehet a növekedés, míg az infláció 1, 9 százalék.

A FED közleménye emellett arra enged következtetni, hogy további három emelés jöhet, így jövőre akár a 2 százalékot is elérheti a jegybanki alapkamat. Ezek az adatok már tartalmazzák az új adócsomag hatásait is.

Janet Yellen, FED-elnök Forrás: AFP/Anadolu Agency/Samuel Corum

Janet Yellen a tegnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy még nem pontosan tudják, hogy mi emeli az amerikai infláció, így bizonytalan a három emelés sorsa is.

A bizonytalanságot megérezték a befektetők, a dollár árfolyama gyengült a főbb devizákkal szemben.

Csütörtök 11 órakor 1 dollár 267,65 forintot ér az MNB honlapja szerint.

Érdekesség, hogy Yellen a bitcoinról is beszélt. Az amerikai jegybank elnöke szerint a virtuális pénz kis szerepet játszik a fizetési rendszerben, ráadásul instabil az árfolyama és túlságosan spekulatív eszköznek tartja.