Hat magyarországi város közös konzorciuma több mint 50 milliárd forintos, közvetlen brüsszeli forrásra pályázik energetikai beruházásokhoz - írja az MTI Zalaegerszeg polgármesterének csütörtöki sajtótájékoztatója után.

Az Elena-projekt keretében Kaposvár, Tatabánya, Veszprém, Szombathely, Dunaújváros és Zalaegerszeg alkotott konzorciumot, hogy Magyarországról elsőként közvetlenül Brüsszelben pályázzanak európai uniós forrásokra.

Napelemek épülhetnek és felújítások jöhetnek

Összesen 54,5 milliárd forintot kaphat a hat város, ebből legfeljebb 10 milliárd érkezhet Zalaegerszegre. Az elnyerhető összegből napelemtelepeket építhetnek, illetve középületek energetikai felújítására költhetnek - hangzott el a tájékozatón.

Hat magyar város közvetlen uniós forrásokra pályázik, a pénzből napelemes megoldások is épülhetnek (illusztráció)Forrás: Michigan Tech

Zalaegerszeg polgármestere beszélt arról is, hogy a negyedik negyedévre rekord összegűre, 31,656 milliárd forintra emelkedett a város költségvetési főösszege. A kimagasló összeg annak köszönhető, hogy a zalai megyeszékhely sorban nyert el olyan pályázatokat, amelyek támogatási összege már megérkezett a város számlájára, de a kifizetések még nem indultak el.

A polgármester ide sorolta az északi ipari parkban lévő inkubátorház bővítésére elnyert 402 millió forintot, a múzeumépítést és zarándokközpont kialakítását célzó Mindszenty-projektre felhasználható 3,5 milliárd forintot, valamint az egykori ZÁÉV munkásszálló 600 milliós modernizálásából állami támogatásként megkapott 360 millió forintot.

Logisztikai központtal is erősít Zalaegerszeg

A városvezető kitért arra is, hogy a Zalaegerszeg és Zalaszentiván határán állami beruházásként létesülő logisztikai központ és konténerterminál építése is hamarosan elkezdődhet.

Korábban 300 millió forintot kapott a beruházó állami Nipüf Zrt. a tervek és előkészületek költségeire, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretéből pedig 1,1 milliárd forintot nyertek el a beruházásra.