Megugrott a taxik száma Budapesten

2017.12.15. 07:36

Az elmúlt időszakban nőtt ugyan a Budapesten futó taxik száma, de decemberben még a korábbinál is többet kell várni az autó megérkezésére - írja pénteki számában a Világgazdaság.

A taxiszolgáltatás szempontjából az idei december sem hoz változást a korábbi évek utolsó hónapjához képest, vagyis taxi rendelésekor most is a szokásosnál hosszabb várakozási időre kell készülni - mondta a lapnak Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke.

A telefonos rendelésnél még a diszpécserszolgálat elérése is több percig eltarthat, ezért érdemesebb az időkímélő mobilapplikációt használni - ajánlotta Metál Zoltán -, mert ekkor legalább a kocsi megrendeléséért nem kell várakozni, de taxira így is.

Decemberben egymást követik a különböző céges rendezvények, ebben a hónapban körülbelül 10-15 százalékkal megnő a fuvarszervezők forgalma egy átlagos novemberhez képest. Az év utolsó hónapjában az esti órákban annak ellenére is hosszabb várakozásra kell számítani, hogy a tavaly decemberihez képest háromszázzal több, 5600 taxi van az utakon - mondta Metál Zoltán.

Bár a taxisok számának bővülését a növekvő turizmus keltette nagyobb kereslet is indokolhatja, a növekedés azért meglepő, mert előzetesen sokan úgy vélték, hogy többen nem tudnak majd megfelelni a megváltozott jogszabálynak, amely szerint jövőre a fővárosban már nem szabad tízévesnél idősebb autóval taxizni, és szintén elvárás az Euro 5-ös motorok használata.