A magasabb bérek növelik a termelékenységet

global business growth working man figurine businessman finance person investment looking stock market béremelés fizetés fzetések building top leadership leader concepts economy toy stack money coins success communication currency development gree
32507089 - working men creating global business growth
Vágólapra másolva!
A rendszerváltás óta években sokkal jobban nőtt a magyar termelékenység, mint a reálbérek, ennek ellenére a magyar foglalkoztatottak részesedése közel hét százalékkal csökkent a nemzeti jövedelemből. Közgazdászok sokáig azt gondolták, hogy csak a termelékenység emelheti a béreket, de ez fordítva is igaz. A bérfelzárkózással azonban csínján kell bánni: a túl gyors növekedést nem tudják kigazdálkodni a kisebb vállalkozások, amelyek a foglalkoztatás gerincét adják.
Vágólapra másolva!

A gazdaságpolitika sosem várhat kizárólag arra, hogy a termelékenység majd valamilyen csoda folytán növekszik, ami a bérek emelkedéséhez vezet. A bérarány, azaz a magyar dolgozók részesedése a nemzeti jövedelemből sokkal alacsonyabb, mint nyugaton.

Ez azt jelenti, hogy a magasabb fizetésért küzdeni is kell, mert hiába dolgozunk többet, nem garantált, hogy ettől a fizetésünk is nő.

A magyar fizetések sokkal jobban lemaradtak a nyugatiakhoz képest, mint amit a magyar termelékenység indokolna.


A minimálbér emelése a bérarány emelésének egyik legjobb módja, egy olyan stratégia, amely a kormányzati erő piacra lépésével teremt egyensúlyt a kevésbé mobil munkaerő és a továbbra is mobilabb globális tőke túlereje között. A bérarány emelése a termelékenységet is javíthatja, az alábbi okok miatt.

Elsősorban a fizetések növekedése teszi lehetővé a legszegényebbeknek, hogy fogyasszanak. Másrészt,

a dolgozói fizetések emelkedése az adóbevételeket is gyarapítja, amelyből tovább erősíthető a munkaerő helyzete.

A jobb oktatási és egészségügyi rendszer tudatosabb és a vállalatok számára értékesebb munkaerőt biztosít, amellett, hogy szintén növeli a dolgozók humán tőkéjét és termelékenységét.

Forrás: 123rf

Harmadrészt, ha a nagyvállalatoknak nagy bért is kell fizetniük, akkor az itthon előállított termékeket magasabb áron tudják csak exportálni anyavállalataik számára, ami azt jelenti, hogy miközben a termelésere jutó munkaóra mennyisége állandó marad, de a megtermelt érték nagyobb lesz. Összességében tehát

kevesebb többletprofitot tudnak belső elszámolási trükkökkel eltüntetni külföldre.

Végül, ha a cégekre nagyobb bérteher nehezedik, akkor rá lesznek kényszerülve a termelékenységük javítására is, hogy kigazdálkodják a nagyobb fizetéseket.
A béremelések ezért több okból is javítják a gazdaság hatékonyságát és termelékenységét, szemben a hagyományos logikával, amely szerint csak a termelékenység javulása emelheti a béreket.

A magyar gazdaságpolitika épp azért hozott tető alá egy középtávú bérfelzárkózási programot, hogy kiaknázza a – piaci körülmények által lehetővé tett legnagyobb mértékű – béremelkedésben rejlő növekedési lehetőséget.

Ugyanakkor a minimálbér átgondolatlan és drasztikus emelése kiszolgáltatott helyzetbe hozhatja a kisebb vállalkozásokat, márpedig ők adják a magyar foglalkoztatás és gazdasági teljesítmény gerincét.

Ezért minden drasztikus bérfelzárkózási kísérletet – jelen körülmények között – felelőtlen ígéretnek tekinthetünk.

2017. január 1-től érvényes minimálbérek az EU tagállamaiban (euróra átszámítva) Forrás: Eurostat

Ezzel megkezdődhet a dolgozók és a munkaadók közötti korábbi egyensúly helyreállítása, hiszen az évtizedeken át állandónak hitt 65:35 százalékos bér- és tőkehányad (vagyis a bérek és a tőkejövedelmek részesedése a megtermelt GDP-ből), a fejlett világban 55:45 százalékra, a visegrádi országokban 45:55 százalékra módosult.

Ez a hat éven át tartó minimálbér-emelési stratégia,

az első évben tizenöt, a másodikban nyolc és végül négy éven keresztül évi hat százalékos minimálbér-emeléseket valósít meg

a magyar gazdaság hatékonyságának és a dolgozók életszínvonalának emelése érdekében.
(György László, Oláh Dániel és Bódis László közgazdászok, a Neumann János Egyetem munkatársainak elemzése alapján)