Eldőlt a vita: ilyen fenyőt vegyen, aki figyel a környezetére

fenyőfa, karácsonyfa
Debrecen, 2013. december 22. Fenyőfát árusító hely Debrecenben 2013. december 22-én. A kereskedők tapasztalata szerint sokan az utolsó napokban veszik meg a fenyőfát. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Sokkal jobb választás az élőfenyő karácsonyra, mint a műfenyő. Utóbbi mellett ugyan gyakori érv a többszöri használhatóság szempontja, de friss kutatások szerint a műfenyőkkel többet ártunk a környezetünknek, mintha élő zöldet választanánk. Amiket már jó ideje eleve azért nevelnek erdőgazdaságokban, hogy azokat kivágják, és karácsonyfa legyen belőlük.
Vágólapra másolva!

Számos nagyvárosban hagyomány, hogy karácsony közeledtével fenyőfát állítanak a település valamelyik központi részén vagy kormányzati épület előtt. Az Egyesült Királyságban a kormány székhelye, a Downing Street 10. előtt állították fel az ország idei karácsonyfáját, élő fenyőt használva. Ezzel szemben a dél-angliai Portsmouth városában a műfenyőt támogatják. Ennek részben az az oka, hogy a városnak sokba kerül minden évben begyűjteni és hulladékhasznosítóba szállítani az ünnep után kidobott karácsonyfákat. A műfenyős alternatíva azonban komoly kritikákat kap nemcsak ott, hanem a világ számos más pontján is.

A friss elemzések ugyanis arra mutatnak rá, sokkal több kárt okoznak a műanyag fák, mintha élő tűlevelű zöldellne az otthonokban.

Környezetvédelmi és fenntarthatósági szempontból is az élőfenyők felé hajlik a mérleg nyelve Forrás: Thinkstock

Tíz év az élő fenyők javára

Mind nagyobb össztűz zúdul azokra a javaslatokra, melyek a műfenyő vásárlását ajánlják élőfenyők helyett, környezetvédelmi okokra hivatkozva. Bár a fák védelme és a klíma megóvásának szándéka értékelendő törekvések,

az elemzések szerint, sokkal rosszabbul jár a bolygó és így az azon élők is, ha helyettük konzumfenyők alatt ünneplik az emberek a karácsonyt.

A Carbon Trust már egy korábbi elemzésében kimutatta, hogy emissziós szempontból sokkal lényegesebb, hogyan hasznosul újra a karácsony után szemétre dobott fenyő, mint az, hogy mennyi üzemanyagot használnak el az ünnepek közeledtével az ipari mennyiségű kivágott fa piacokra szállításához.

A karácsony közeledtével árusított fenyőfák jelentős részét erre a célra termesztik (illusztráció) Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Összességében, az élőfenyő teljes életciklusa alatt jóval kevesebb mennyiségű károsanyag-kibocsátást produkál, mint a műfenyő.

Megfelelő hasznosítás esetén pedig az élő fenyőt lényegében nulla emissziós értékre lehet kihozni, mivel az elégetése során felszabaduló szén-dioxid mennyiségét korábbi élete során fel is dolgozza.

Környezetterhelő műfenyő-gyártás helyett élő fenyőket

Az élő és a műfenyő közötti különbség a számítások szerint 10 évben mérhető. Vagyis egy megvásárolt műfenyőt legalább ennyi ideig kell használni ahhoz, hogy hulladékkezelési szempontból, egálba kerüljön a vágott fenyőkkel. Mindez pedig lényeges szempont akkor, amikor csak

az Egyesült Államokban több tíz millió műfenyő kerül elő a háztartásokban az ünnepek közeledtével,

és évről évre milliós nagyságrendben értékesítik azokat. Az Amerika Karácsonyfa Szövetség adatai szerint, mintegy 95 millió amerikai háztartásokban állítanak fát, de ebből idén csak 19 százalék lesz az élőfenyő, a többi mű.

Ugyan egy másik vizsgálat arra a következtetésre jutott, hogy az élő és műfenyő közötti, 10 évnyi emissziós különbség akár 3-6 éves időtartamra is csökkenthető, sőt a képlet meg is fordítható a műfenyők javára, az elemzések szerint alapvetően nincs semmi baj azzal, ha évről évre kivágják a rengeteg fát az ünnepek idejére.

Ezeket ugyanis szabályozott gazdálkodásokban nevelik erre a célra, kivágásuk pedig szigorúan ellenőrzött.

Csak igen kevés olyan fenyőfa kerül karácsonykor az otthonokba, melyeket természetes erdőségekben vágnak ki.

Műfenyőből is készíthetők a karácsonyi dekorációk, ezek azonban jobban terhelik a környezetet, mintha élőfenyőket használnának Forrás: Toby Smith / Youtube

A műfenyők nagy része pedig jelentős környezetterheléssel készül,

jellemzően Kínában. A PVC alapanyagot ólommal kell stabilizálni, amely később, a termék öregedésével, apró por formájában szabadulhat fel az otthonokban. Ha pedig a műfenyő szemétégetőben fejezi be pályafutását, a feldolgozás során rákkeltő anyagok szabadulnak fel abból.

Ezzel szemben az élőfenyők mellett érvelők azt emelik ki, hogy a termesztett fenyők kivágása majd későbbi hasznosítása még akkor is jóval kedvezőbb ökológiai szempontból, ha azok az ünnepek után nem hulladékhasznosítóban, hanem szeméttelepen végzik. Emellett jótékony hatása van a munkaerőpiacra is. Az Egyesült Királyságban például több ezer embert foglalkoztat a kifejezetten karácsonyfának szánt fenyőket termelő ágazat, éves szinten nagyjából 68 milliárd forintnak megfelelő gazdasági teljesítményt felmutatva.