A robotika és a mesterséges intelligencia fejlődése több mint 2 millió új álláshelyet hozhat létre 2020-ig, ami meghaladja a megszüntetésre váró állások számát – derül ki egy felmérésből. Vagyis a robotok nettó előnyt jelenthetnek a dolgozóknak.

Noha sok helyen olvashatók apokaliptikus előrejelzések a mesterséges intelligencia (AI) előretörésével kapcsolatban, a Gartner kutatócég előrejelzése szerint az AI végső soron több álláshelyet hozhat létre, mint amennyit feleslegessé tesz – írja a CNBC.

Ez azt jelenti, hogy 2020-ig 2,3 millió álláshelyet generálhat a mesterséges intelligencia, szemben azzal az 1,8 millióval, amelyet megszüntet – írják a Gartner szakértői. A rákövetkező öt évben pedig a nettó bővülés mértéke elérheti a 2 milliós szintet is.

Fontos azonban, hogy az egyes iparágak tekintetében igen jelentős eltérések várhatók. A legnagyobb növekmény a közszférában (egészségügy, oktatás) várható, miközben a legnagyobb csapást a feldolgozóipar és a közlekedési szektor szenvedheti el – mondta a Gartner igazgatója, Manjunath Bhat.

A robotok tehát nem azt a célt szolgálják, hogy elvegyék a munkát az emberektől, hanem hogy előléptessék őket. Bhat szerint sokkal inkább így érdemes tekintetni a mesterséges intelligencia jövőjére.

Sztárok és ellenvélemények

A Gartner prognózisa azonban jelentősen eltér több technológiai cég vezetőjének előrejelzésétől. A Tesla vezérigazgatója, Elon Musk például korábban arra figyelmeztetett,

az embereknek lényegében össze kell olvadniuk a gépekkel annak érdekében, hogy ne legyenek fölöslegesek, ha a mesterséges intelligencia elterjed. Ráadásul Musk szerint még az is elképzelhető, hogy az MI területén elfoglalt vezető pozícióért való versengés akár a harmadik világháború kitöréséhez is vezethet.

Sokak szerint nem lesz békés az átmenet az új világbaForrás: © Rick Wilking / Reuters

Egy másik technológiai szakember, Kai-Fu Lee, a Sinovation Ventures kockázati tőkealap vezetője szerint a robotok valószínűleg az emberi munkahelyek 50 százalékát foglalják majd el a következő évtizedben.

Együtt a gépekkel

Bár ezek sokkal pesszimistább hangok, mint amilyet a Gartner ütött meg, a cégnél ezzel együtt belátják, hogy az AI több millió közép- és alacsony beosztású álláshelyet törölhet el. Mindazonáltal hangsúlyozzák,

ennél sokkal több álláshely fog létrejönni a technológiai fejlődés következményeként. Ezek pedig nem csupán magas képzettséget igénylő menedzsment pozíciók lesznek.

A jelentés kiemeli, a technológiai vezetőknek nem csupán az álláshelyek növekedésére kellene fókuszálniuk. A fejlődés legfontosabb eleme ugyanis az emberi munka kiegészítése lesz a mesterséges intelligenciával, ami nemcsak a régi feladatokat definiálja újra, de egészen új iparágakat is létrehoz.