Kína Kanton tartományában jöhet létre a távol-keleti ország saját Szilícium-völgye, amely az amerikainak is kihívója lehet. A Csu-csiang, azaz a Gyöngy-folyó deltája már most is az ország egyik legsűrűbben lakott, komoly gazdasági teljesítményt felmutató, számos innovatív cégnek otthont adó térsége.

A tartomány vezetése bejelentette, hogy létrehozzák a Kanton-Sencsen Technológiai Innovációs folyosót. Ez azt jelenti, hogy Kanton és a tartomány legnagyobb városának, Sencsennek összehangolt fejlesztésével, lerakják a kínai Szilícium-völgy alapjait – írja az Asia Times. A Gyöngy-folyó hatalmas, közel 8000 négyzetkilométeres deltatorkolatában már most óriási gazdasági potenciál koncentrálódik.

Gazdaságilag fontos települések

Kanton és Sencsen mellett a harmadik település, amelyre a kínai vezetés a nagyszabású tervet alapozza, a több mint 8 millió lakosú, fontos ipari város, Dongguan. A több folyam találkozásából kialakult, hatalmas, sűrűn lakott folyótorkolat három kulcstelepülése mostantól a kínai fejlesztési törekvések közül is a legfontosabbak közé tartozik.

A Gyöngy-folyó deltájának legnagyobb városainak térségét a jövő Szilícium-völgyének szánják a kínaiakForrás: AFP/Nan Sha Gz

A három település együttesen már most a folyódelta gazdasági teljesítményének derekát adja, annak ellenére, hogy a kijáratnál ott van a kaszinó-nagyhatalom Macau, és Hongkong sincs messze.

2016-ban a Gyöngy-folyó deltavidéke termelte GDP majdnem 68 százaléka, azaz 700 milliárd dollár, a most összehangolt fejlesztési projektek elé néző három városból származott. Ez többszöröse a magyarországi bruttó nemzeti terméknek.

Számít a kutatásra és fejlesztésre fordított pénz

A kínai vezetés elképzelése szerint, a térség 2020-ra Kína legfontosabb tudományos és technológiai központja lesz. Ehhez az kell, hogy az innovációt mérő legfontosabb mutatók, meghaladják a fejlődő országok és más, innovációban élen járó országok szintjét.

 A kutatásra és a fejlesztésre fordított pénzeknek el kell érnie a térségben megtermelt GDP 3,5 százalékát a várt fejlődéshez.

Kanton és Shenzen lehet a technológiai innováció kínai központja a következő évtizedbenForrás: XINHUA/Xinhua News Agency/Liu Dawei

A mostani bejelentés kapcsán a kínaiak nem is rejtik véka alá azt a törekvésüket, hogy a Gyöngy-folyó deltáját elég rövid időn belül az USA egyik innovációs és technológiai központjának számító Szilícium-völgy globális konkurensének szánják. 2030-ra szeretnék elérni, hogy a városok képezte technológiai folyosóban olyan tudástőke koncentrálódjon, amelynek révén a térség a globális gazdaság alakulására is befolyással lehet.

Ehhez a GDP-ből kutatás-fejlesztésre fordítandó pénzek nagyságát, a megtermelt összeg 4 százalékára kell növelni.