Vietnámban több minden a napenergia ellen dolgozik

2017.12.26. 15:02

Minden olyan állam, amely már értékelhető, jelentős felhalmozott tapasztalattal rendelkezik a napenergia hasznosításában, ugrásra készen várja, hogy cégeivel részt vehessen a beharangozott vietnámi alternatív fordulatban. Ez azonban mégsem akar összejönni az egyébként egyik leggyorsabb gazdasági növekedést produkáló ázsiai országnak – írja az Asia Times. A kormányzat ugyan nyíltan elkötelezte magát a megújuló energiák mellett, de még mindig nem sikerült megteremteni a feltételeket a leginkább remélt napenergia-kitöréshez.

Vietnám gazdasága nem csak ázsiai, de globális viszonylatban is az utóbbi évek egyik legerősebb növekedést produkálja, nagyságrendileg évi 6 százalékos GDP bővüléssel. Ám ezen impozáns teljesítmény és a kormányzati retorika ellenére, az országnak nem akar összejönni a beígért és várt napenergia-fordulat.

Már a kicsinek is örülnének

Annak ellenére, hogy Vietnám – földrajzi adottságainál fogva – kifejezetten hatékonyan aknázhatná ki a villamos energiát, sem az állami energiaszolgáltató vállalatoknál, sem tőlük függetlenül, jelenleg egyetlen napelem-farm sem működik még az országban. Ez annak ellenére így van, hogy az ország szomszédja Kína, amely globális viszonylatban is az egyik legnagyobb napenergia-hasznosítónak számít, és a háztartások valamint a gazdasági szereplők számára is elérhető áron tartja a napelemes rendszereket.

Vietnám ideális helyszíne lenne a napenergia hasznosításánakForrás: Bokán Kata

A kormányzati célkitűzések pedig az elköteleződés ellenére, egyelőre szerénynek mondhatók. Első lépésként azt szeretnék elérni, hogy az ország villamosenergia-termelése nagyjából 6-7 százalékos arányban származzon megújuló energiaforrások bevonásával.

Ez az első szint, amit az utóbbi években látványos növekedést produkáló, de még mindig szocialista berendezkedésű ázsiai ország indulásként megugrani szeretne. Ám úgy tűnik, számos körülmény nehezíti a vietnámi vezetés dolgát.

A dolgok szerencsétlen állása

Bár látszólag minden feltétel adott ahhoz, hogy Vietnám napenergia-nagyhatalom legyen, egyesek arra hívják fel a figyelmet,

több tényező dolgozik ellene.

A tarifa és árszabályozás nehéz átláthatósága, a monopolhelyzetben lévő állam nehézkessége és lassúsága, a technológiai innovációt megjeleníteni képes nagykereskedelmi árampiac hiánya, és a nemzetközi valuták ingadozása a magyarázat arra, hogy az ország nem képes tettekre váltani a napenergia iránti elhivatottságát.

Több elemző is értetlenül áll a helyzet előtt, hiszen emellett Vietnámban olyan ágazatok erősödtek meg, melyek jelentős villamosenergia-igénnyel bírnak. Vietnám lett a világ egyik legnagyobb ruházati termék exportálója, és jelentős a kivitele a tengeri ételkészítményekből, valamint ott gyártott elektronikai eszközökből is.

Több körülmény gátolja a napenergia-fordulat beindítását (illusztráció)Forrás: AFP

Az ország villamos energia szükséglete az elmúlt évtizedben évente legalább 10 százalékkal nőtt, és a várakozások szerint ez a következő két évtizedben is így marad. Nagy szükség lenne tehát az olcsón és környezetbarát módon előálló villamos energiára.

Ugyanakkor úgy tűnik, lenne még tennivalója a kormánynak a várt energiafordulat beindításában. A KPMG egyik, energetikai szektorral foglalkozó elemzője a helyzet kapcsán megjegyzi, hogy a kormány még mindig inkább a megszokott széntüzelésű erőművekre koncentrál, ahelyett, hogy a megújulókkal foglalkozna.

Ezzel azonban jelentős környezeti terhelést valósít meg, holott Vietnám az egyik leginkább kitett térség a klímaváltozás hatásainak. Ennek jól látható jele, hogy az óceán vízszintjének emelkedése a sós víz veszélyeinek teszi ki a gazdaságilag fontos vietnámi folyókat.

Érdekellentét van a napenergia kiaknázásában érdekelt vállalkozások és az állami villamos energia szolgáltató között is.

A cégek abban érdekeltek, hogy az általuk – megújuló forrásból – megtermelt energiát közvetlenül egymásnak vagy a felhasználóknak értékesíthessék. Ezzel szemben jelenleg kötelesek azt az állami vállalat számára eladni. Az állami monstrum ugyan magára vállalja a kapcsolódó infrastruktúra karbantartásának költségeit, de cserébe olyan alacsonyan rögzíti a tarifákat, hogy azzal a vállalkozások fejlesztéseit is visszafogja. A 9,35 dollárcent kilowattóránkénti ár az árfolyam-ingadozás miatt a legtöbb bank számára nem túl biztató érték.

A 2019-ig rögzített tarifára így viszont csak vonakodva adnak hitelt a termelővállalatoknak arra, hogy bővítsék napelemes eszközparkjukat.

Az állami monopólium és a hatályos szabályozás is nehezíti a termelésben érdekelt vállalatok munkáját (illusztráció)Forrás: Dreamstime

Egy, a napenergia-szektorban szolgáltatásokat nyújtó ügyvédi irodánál pedig arra hívják fel a figyelmet, hiába a hazai bankok nagyobb finanszírozási hajlandósága a külföldi pénzintézetekhez képest, ha a hatályos szabályos irreális határidőket vár el a beruházóktól. Milliós vagy milliárdos értékű beruházásoknál, a jelenleg adottnál több időre van szüksége a befektetőknek, hogy mobilizálják a banki hitelhez szükséges saját összeget. Ezért az ügyvédi irodánál úgy vélik, a teljes engedélyezési folyamatot érdemes lenne átgondolni azért, hogy Vietnám végre tényleg megkezdhesse kiaknázni a ténynek tekintett hatalmas napenergia-potenciálját.