A Youtube videomegosztó oldal megkötötte a második, hosszú távú szerződését is az egyik legnagyobb zenei kiadóval. Ez fontos számukra, hiszen így tovább bővíthetik az előfizetői bázisukat, valamint megoldódhatnak a régóta tartó viták a jogdíjak kifizetésével kapcsolatban. A megállapodás várhatóan jobb feltételeket biztosít majd a zeneszerzőknek és előadóknak is.

A Youtube komolyat lépett a zenei piacon, miután megkötötte a második hosszú távú megállapodását is, ezúttal az egyik legnagyobb kiadóval, a Universal Music-kal. A vállalat olyan neves előadókat képvisel, mint Jay Z és Taylor Swift.

Selena Gomez és Taylor SwiftForrás: AFP/Valerie Macon

Az első hasonló szerződéskötés még májusban történt, akkor a Warner Music-kal sikerült megállapodnia a videómegosztó portálnak.

A Bloomberg szerint a Youtube lépései azzal indokolhatóak, hogy hamarosan saját, fizetős zenei szolgáltatást indítanak, amely valószínűleg 2018 márciusában lesz elérhető az ügyfelek számára. A Youtube szóvivője nem reagálni a híresztelésekre, viszont nagyon valószínű, hogy azok igaznak bizonyulnak majd.

illusztrációForrás: Origo

Az Alphabet, a Google és a Youtube anyavállalata az utóbbi időben komoly pénzt csoportosít át a videómegosztó oldalra annak érdekében, hogy mielőbb rendeződjenek a régóta fennáló problémák a jogdíjakkal kapcsolatban, tudjon bővülni a portál és új előfizetőket is tudjanak szerezni.

Néhány országban már elindult a Youtube Red fizetős szolgáltatás, ahol megtekinthetőek a Youtube saját gyártású sorozatai és tartalmai, a felhasználók pedig reklámmentesen élvezhetik a felületet. Fontos funkció még, hogy ezentúl az alkalmazás bezárása után sem áll meg a videó lejátszása.

A Bloomberg értesülése szerint a Youtube megállapodott a Sonyval is, azonban ezt nem kívánta kommentálni egyik fél sem.