A kkv-k jól járnak a termékimport szigorításával

brazil húsbotrány
(FILES) This file photo taken on March 21, 2017 shows packs of previously frozen Brazil chicken legs stacked on a trolley shortly after a member of staff cleared them from the shelves of a supermarket in Hong Kong, after Hong Kong's Centre for Food Safety said it had temporarily suspended the import of frozen and chilled meat and poultry from Brazil. Hong Kong said March 24, 2017 it would recall Brazilian meat from 21 processing plants under investigation over a rotten meat scandal. The city, which is the biggest market for Brazilian beef, already issued a ban on all meat imports from the country earlier this week. / AFP PHOTO / ANTHONY WALLACE
Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság két jogalkotási javaslatot terjesztett elő a héten. Az első célja, hogy megkönnyítse a vállalkozások - különösen a kkv-k - számára termékeik unión belüli értékesítését, a második pedig megerősíti a nemzeti hatóságok és vámtisztviselők ellenőrzéseit a veszélyes termékek piacán.
Vágólapra másolva!

A kezdeményezések az áruk unión belüli szabad mozgását javítják a kölcsönös elismerés elvének gyorsabb, egyszerűbb és egyértelműbb alkalmazásával. Az elv értelmében a gyártók termékeiket további követelmények nélkül értékesíthetik az egész unióban.

Az Európai Bizottság véleménye szerint az unió piacán továbbra is túl sok nem biztonságos, a szabályoknak nem megfelelő termék van.

Az ellenőrzésen átesett játékok 32 százaléka, az elektronikai termékek 58 százaléka, az építőipari termékek 47 százaléka, illetve az egyéni védőfelszerelések 40 százaléka nem felel meg a biztonságra vagy a fogyasztók tájékoztatására vonatkozó uniós szabályozás követelményeinek.

Illusztráció Forrás: AFP/Anthony Wallace

A rendelettervezet segíti majd a nemzeti piacfelügyeleti hatóságok uniós együttműködését, így a hatóságok könnyebben megosztják majd egymással az illegális termékek és a folyamatban lévő vizsgálatok információit. Mivel az unióban kapható áruk 30 százaléka importtermék, a bizottság javasolja a kikötők és a külső határok fokozottabb ellenőrzését is.

A mellimplantátum- és a diesel-botrány aláássák a bizalmat, amelynek helyreállításához szigorúbb határokon átnyúló ellenőrzésekre van szükség. A hibás termékeknek nincs helyük az Európai Unióban - mondta Elzbieta Bienkowska, a belső piacért, valamint az ipar-, a vállalkozás- és a kkv-politikáért felelős EU biztos.