Tulajdonosváltás az ország legkorszerűbb biomassza üzemében

Bár nem problémátlan, nagyon fontos energiaforrás a biomassza: megújul, lokális, fenntartható
Vágólapra másolva!
A Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. (Status Capital) befolyást szerezhet a GEOSOL Kft.-ben, amely Magyarország egyik legkorszerűbb, komplex biomassza- és hulladékkezelő rendszerét működteti – tette közzé az Opus Global Nyrt. a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján.
Vágólapra másolva!

A hétfői bejelentés szerint, az Opus-csoport magántőkealapja, a Status Energy kizárólagos tulajdonában lévő Geo Invest Kft. szerezheti meg a biomassza és alternatív tüzelőanyag előállításával foglalkozó társaságot, a GEOSOL Kft.-t. A tranzakcióval a magántőkealap tulajdonába kerülnek a Geosol anyavállalatai is. A tranzakció értéke üzleti titok, az ügylet lezárásához GVH jóváhagyása és az Európai Versenyhatóságok Hálózatának (European Competition Network – ECN) tudomásul vétele is szükséges.

Versenyjogi előírásoknak megfelelő tulajdonosváltás

A GEOSOL visontai ipari parkban működő, és az elérhető legmodernebb technológiákat alkalmazó üzemeit, a Mátrai Erőmű lignit tüzelésű blokkjainak alternatív tüzelőanyag igényének kiszolgálására létesítették.

Tulajdonosváltásra készülnek az ország legkorszerűbb biomassza üzemében (illusztráció) Forrás: Manek Attila

A 84 főállású alkalmazottat foglalkoztató vállalat hosszú távú szerződések alapján, közvetlen feladórendszeren keresztül évente 500 ezer tonna biomasszát szállít az erőmű számára.

A társaság stratégiai célja, hogy a következő években Magyarország legnagyobb alternatív tüzelőanyag előállító és kereskedő cégévé váljon, amely

képes kiszolgálni a hazai és közép-kelet-európai lignittüzelésű erőműveket alternatív tüzelőanyagokkal.

A Mátrai Erőmű ipari parkjában működő vállalatot az Opus érdekeltségében lévő alapkezelő magántőkealapja, a Status Energy vásárolja meg a tulajdonában lévő Geo Invest Kft.-n keresztül.

A tranzakció lezárásához a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyása,

és az Európai Versenyhatóságok Hálózatának (European Competition Network – ECN) hozzájárulása is szükséges.

A vevő Status Energy Magántőkealap tulajdonosi jogait a mindenkori alapkezelője gyakorolja, így a Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. a hazai és nemzetközi versenyjogi eljárásokat követően, 100 százalékos befolyást szerez a GEOSOL Kft. fölött.